December 2, 2023

Padurea Hoia/ Un nou protest impotriva santierului imobiliar aprobat de catre C.L. Floresti in 2008!

Biologul Dana Peca, avocatul Radu Mititean, ecologul Tibor Hartel si activistul de mediu Adrian Dotaru, fost deputat USR, ii invita pe clujeni sa se mobilizeze pentru a impiedica dezvoltarea santierului imobiliar din Padurea Hoia. Duminica, 7 noiembrie, are loc un nou protest.

“Inspectoratul de Stat în Construcții (IST) a arătat într-un raport recent mai multe neconformități ale autorizațiilor de construire de sub pădure și arată că au fost emise „cu încălcarea prevederilor legale” (raport atașat). IST mai arată că nu a primit toată documentația din partea Primăriei Florești, nici Prefectura nu a primit Planul Urbanistic Zonal, care, atenție, potrivit coeficientului de utilizare a terenului, aduce 50.000 de oameni sub Hoia, dacă s-ar pune în practică!

Cerem Primăriei Florești să revoce autorizația de construire pentru primul șantier început și solicităm IST să dispună oprirea lucrărilor realizate în mod necorespunzător. Solicităm Prefecturii să suspende autorizațiile de construire prin contencios administrativ. Cerem Primăriei Cluj-Napoca și Direcției Silvice să instaleze bariere la drumurile din pădure și de lângă pădure astfel încât să nu fie folosite de utilaje de șantier ori de trafic auto, ci de iubitori de natură. Solicităm primarului Emil Boc să își respecte angajamentul și să aloce fonduri pentru un studiu de biodiversitate și implicit de administrare a Pădurii Hoia și a pășunilor astfel încât zona să devină arie naturală protejată, nu haos urbanistic la marginea Clujului.

Data trecută ne-am mobilizat și s-a dovedit că drumul prin pădure s-a făcut ilegal. Vrem să arătăm acest lucru și acum pentru șantier, dar mai mult decât atât, vrem acțiuni ferme din partea autorităților statului că șantierul început e oprit, iar drumul ilegal desființat, nu doar simple constatări că e ilegal. Vrem oraș de locuit, nu pentru profit! Ne revendicăm dreptul la oraș și vrem să provocăm schimbări în cascadă în toate orașele României, care trec prin abuzuri urbanistice similare.

Așadar, clujenii sunt invitaţi să se mobilizăm pentru Pădurea Hoia, duminică, 7 noiembrie, între orele 11.00 și 13.00, deasupra Donath Park.

Dacă suntem mai mulți de 100 de persoane din Cluj-Napoca, Florești și Baciu, ne împărțim în mai multe grupuri și păstrăm distanța socială. Vă recomandăm să veniți pe jos sau cu bicicletele, iar dacă veniți cu mașina să parcați la distanță de zona în care ne întâlnim. Puteți veni dinspre pădure, în plimbare de la Muzeul Etnografic, dar și dinspre strada Uliului sau strada Donath. Vă rugăm să respectați distanța socială și să purtați mască la manifestație”, se mai arată în comunicatul remis prese”, se arată în comunicatul remis presei.