October 1, 2023

USR merge in continuare pe “Politica lui C.O.I.”. Nu intra, insa participa cum poate!

Liderii USR au avut luni seara o discuție și au decis să refuze intrarea la guvernare și să susțină în continuare organizarea alegerilor anticipate în cel mai scurt timp posibil, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit surselor G4Media.ro, Stelian Ion, Cristian Seidler și încă un parlamentar au fost singurii participanți la ședință care au susținut intrarea la guvernare. Conducerea USR a stabilit că partidul ar putea vota un guvern doar dacă sunt îndeplinite câteva condiții maximale – trecerea prin Parlament înainte de învestirea noului executiv a unui pachet de măsuri care sunt respinse de unele dintre actualele partide de Opoziție (alegeri locale în două tururi, adoptarea inițiativei Fără penali în funcțiile publice).

USR anunță că va merge azi la o nouă rundă de consultări la Palatul Cotroceni cu un mandat clar pentru stabilirea unui calendar pentru alegeri anticipate.

”USR și Alianța USR PLUS au spus constant că vom intra la guvernare doar după alegerile parlamentare anticipate sau la termen și poziția rămâne fermă: în actualul context politic orice formulă guvernamentală ar fi instabilă, incapabilă să facă reformele necesare și ar depinde de PSD – în oricare dintre formele sale parlamentare – care va deveni arbitrul oricărei strategii”, a spus președintele USR, Dan Barna, potrivit comunicatului citat.

Reamintim că deputatul USR Stelian Ion, unul dintre cei mai vocali parlamentari în disputele aprinse cu PSD pe teme de justiție, a declarat luni pentru G4Media.ro că a trimis un mesaj intern prin care cere partidului să analizeze și opțiunea intrării la guvernare.

Din discuția liderilor USR a reieșit că parlamentarii USR ar putea analiza acordarea votului de învestitură unui cabinet de tranziție care își asumă o durată de viață limitată pentru pregătirea alegerilor, cu anumite condiții care să demonstreze voința unei majorități parlamentare pentru următoarele reforme:

– Adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi – esențială pentru legitimitatea aleșilor locali și recuperarea democrației la nivel local.
– Adoptarea inițiativei “Fără Penali în Funcții Publice” pentru care au semnat peste un milion de români.
– Desființarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20.000 de infractori, dintre care mulți au comis noi fapte de violență.
– Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziția de comisar european ce revine României.

USR arată că cele patru condiții trebuie îndeplinite înainte de votul de învestitură.