May 28, 2023

Floresti, una dintre localitatile clujene care astazi au primit bani de la Guvern. Cati si pentru ce?

Ministrul de Finanţe interimar Eugen Teodorovici a anunţat că Guvernul a aprobat, luni, un proiect de hotărâre prin care este alocată suma de 1,4 miliarde de lei pentru comunităţile locale. El a precizat că proiectul de hotărâre pune în acord ceea ce este prevăzut deja în OUG 12/2019.

UPDATE //Contactat telefonic, primarul Florestiului, Horia Sulea, a declarat ca in conturile UAT Floresti vor intra 800.000 lei pentru echilibrarea bugetului si alti 2.000.000 lei pentru investitii.//

„Am adoptat un proiect de hotărâre aştept de comunităţile locale şi anume 1,4 miliarde de lei pentru diferite capitole de cheltuieli, aşa cum au fost prevăzute în Ordonanţa de urgenţă 12/2019. Scopul acestei hotărâri de guvern este acela de asigura toate cheltuielile de funcţionare a bugetelor locale. Este un lucru normal că după ordonanţă privind rectificarea pe 2019 să avem o astfel de hotărâre de guvern. Am văzut că au fost fel de fel de discuţii pe acest subiect. De asemenea este o decizie luată prin Ordonanţa 12, această hotărâre de guvern nu face decât să pună în acord ceea ce ordonanţa menţionează şi o împărţire în mod transparent a acestor sume către comunităţile locale, cum spuneam, în ordinea de precădere pe care ordonanţă o menţionează vis-a-vis de solicitările pe care comunităţile locale le-au transmis către Ministerul de Finanţe”, a afirmat Eugen Teodorovici, la finalul şedinţei de Guvern de luni.

„În acest sens au fost avute în vedere la repartizarea sumelor mai multe premise, şi anume, prima dintre acestea este aceea legată de faptul că prevederile bugetare aprobate pentru 2019, Legea Bugetului de Stat pentru anul 2019, Legea nr.50/2019 şi desigur prin Ordonanţa Guvernului numărul 12, pentru cote şi sume defalcate din impozitul pe venit, sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, pentru echilibrarea bugetelor locale”, a completat Teodorovici.

Mininistrul interimar de Finanţe a explicat şi zonele de cheltuieli pe care le acoperă suma de 1,4 miliarde lei, aprobată prin proiectul de hotărâre.

„Un al doilea aspect este acela legat de veniturile proprii provenite din impozite şi taxe locale, prevăzute în bugetele locale pe anul 2019. Desigur execuţia bugetară la momentul 31 iulie, 2019, necesarul cheltuielilor prevăzute la alineatul 3, estimat până la finele anului 2019. Şi ce finanţăm vreau să repet încă o dată acest lucru că să fie foarte.

Prin această hotărâre de guvern, prin această distribuire de sume se au în vedere cu prioritate asigurarea cheltuielilor de funcţionare în ordinea, cum spuneam mai devreme, prevăzută la articolul 20, alineatul 3, din Ordonanţa Guvernului numărul 12, cum ar fi: cheltuieli de personal, inclusiv drepturile asistenţilor personali şi persoanelor cu handicap grav, indemnizaţii lunare ale persoanelor cu handicap, aşa cum sunt ele prevăzute la articolul 42, alineat 4 din legea 448/2006, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, desigur.

O altă zonă este cea legată de bunurile şi serviciile pentru întreţinerea unităţilor de învăţământ şi pentru cele aferente sistemului de protecţie a copilului şi centrelor pentru persoane adulte cu handicap, de la nivelul judeţelor, alte naturi de cheltuieli urgente necesare în anul 2019 şi a căror plata nu poate fi amânată. De asemenea, s-a avut în vedere, la formă finală a acestei hotărâri de guvern şi execuţia bugetară la 30 septembrie la nivel de comunităţi locale”, a precizat Eugen Teodorovici.

Acesta a adăugat că sumele aprobate, luni, de Executiv vor asigura funcţionarea până la finalul anului şi cheltuielile unităţilor administrativ teritoriale.

„Practic sumele avute în conturile UAT-urilor cu ce azi se alocă asigură funcţionarea până la finalul acestui an şi desigur şi cheltuielile după acest moment. Nicio comună să nu aibă sub trei luni de funcţionare, chiar dacă acestea nu au solicitat MFP acest sume. Practic e o echilibrare pentru zona de comune, indiferent de culoarea politică a unor primari care administrează comunităţile locale”, a completat Eugen Teodorovici.

El a mai spus că „în următoarea şedinţă de Guvern va fi adoptată şi acesta pentru ca toate facturile comunităţilor locale să fie achitate, aşa cum am promis”.