April 12, 2024

Procurorii DNA cer reţinerea şi arestarea deputatului Adrian Gurzău

Deputatul PMP Cluj, Adrian Gurzău, este acuzat de TRAFIC DE INFLUENŢĂ în dosarul Carpatica Asig.

elena_udrea_adrian_gurzau07-eo_0

Procurorii anticorupţie susţin că, “în perioada 8 aprilie 2015 – 1 noiembrie 2015, inculpata Toncescu Angela, membru și, începând cu data de 2 iulie 2015, președinte al Consiliului de Administrație al CARPATICA ASIG, i-a promis inculpatului Gurzău Adrian, deputat în Parlamentul României și administrator în fapt al unei firme, care a și acceptat promisiunea, întocmirea unui contract de prestări servicii între firma respectivă, în calitate de prestator și CARPATICA ASIG, în calitate de beneficiar“.

udrea-basescu-botez

Anchetatorii au descoperit că acest contrct a fost încheiat în 2 noiembrie 2015 şi prevedea furnizarea, de către firma controlată de Gurzău, a unor servicii specializate de “relații clienți, info-line, contact center vânzare și marketing”, pe o durată minimă de 5 ani.

Valoarea contractului pentru primele trei luni (perioada pilot test) a fost stabilită la suma de 10.000 de euro, plus taxa pe valoarea adăugată (TVA), plătită de CARPATICA ASIG lunar, urmând ca pentru alte 60 de luni valoarea contractului să fie de 4.000 de euro, plus TVA, pe lună, informează DNA.

Valoarea totală a contractului pe perioada preconizată este de 270.000 de euro, plus TVA. “Contractul încheiat a fost păgubos pentru CARPATICA ASIG, în contextul în care, la momentul încheierii, societatea de asigurări avea un departament compus din patru angajați ai societății, care desfășurau activități similare, la costuri mult mai scăzute”.

În schimbul acestor promisiuni și, ulterior, în schimbul încheierii contractului, începând cu 8 aprilie 2015 și până în 14 martie 2016, “inculpatul Gurzău Adrian a susținut că își exercită influența pe care o avea asupra unor membri din conducerea ASF, astfel încât să fie influențat votul din Consiliul ASF pentru urgentarea procedurii de avizare a lui Toncescu Angela în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al CARPATICA ASIG și pentru ca aceasta să nu fie sancționată pentru nereguli constatate în activitatea anterioară”, informează DNA.

“Deputatul Gurzău Adrian, prevalându-se de calitatea de demnitar și de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, corupției și pentru petiții din Camera Deputaților, și-a traficat influența asupra unor membri din conducerea ASF”, astfel încât aceştia “să aprobe prelungirea perioadei de redresare pe bază de plan a CARPATICA ASIG, deși prin adresa Direcției de supraveghere și control – Sectorul asigurări-reasigurări din 14.07.2015, se propusese Consiliului ASF constatarea stării de insolvență a CARPATICA ASIG”, susţin procurorii anticorupţie.

Cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a fost formulată având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură penală. În același dosar, procurorii anticorupție au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a inculpaților Angela Toncescu, Dan Hosu și Ion-Sorin Tatu. Toţi trei au fost prezentați, la 27 septembrie, la ICCJ, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

“Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, conform DNA.

sursa: ziuadecj.realitatea.net