April 19, 2024

Pana aici s-a coborat: mita de 50 lei in justitia clujeana. Grefier prins in flagrant!

Un grefier de la Judecătoria Cluj-Napoca a fost prins în flagrant, după ce o persoană care era judecată într-un dosar la regimul circulației rutiere, i-a lăsat pe masă imensa sumă de 50 de lei.

Grefierul Emil Mureșan (foto) a fost prins în flagrant, în timp ce primea mită suma de 50 de lei. În prima fază, pe surse, a fost aruncată informația că grefierul a fost prins când lua bani pentru a obține sentințe mai blânde în cazul unor persoane judecate de Judecătoria Cluj Napoca. În cursul serii de joi și a zilei de vineri, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, nu au scos un cuvânt despre acțiunea în flagrant, lăsând să se creadă că fapta este una gravă, sumele de bani fiind importante, scrie EVZ.ro.

În cursul zilei de miercuri, 6 noiembrie 2019, un anume Vasile P. se prezintă la sediul DNA, unde reclamă faptul că grefierul Mureșan, i-ar fi cerut sumă de 50 de lei, pentru a-i urgenta obținerea unei dovezi de circulație, înlocuitoare a permisului de conducere, bărbatul fiind judecat într-un dosar de vătămare corporală din culpă, după ce a comis un grav accident de circulație. Polițiștii i-au suspendat permisul de conducere, dar legislația penală permite ca autorul infracțiunii să conducă în continuare în baza unor dovezi de circulație emise de judecătorul de caz.

Procurorii DNA au trimis cazul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, unde a fost repartizată procurorului Constantin Toloargă. S-a obținut un mandat de urmărire a convorbirilor telefonice, de fotografiere și filmare. Denunțătorul a fost cablat și i-au fost montate două camere de luat vederi, după care a fost trimis la biroul grefierului Mureșan. Pe filmare se vede cum denunțătorul pune cei 50 de lei pe masă, după care iasă, grefierul i-a banii și îi pune în buzunarul de la cămașă. Ulterior, echipa de flagrant intră și îl chestionează pe grefier despre eventuale sume de bani și găsesc asupra lui, suma de 50 de lei, care inițial a fost marcată cu cuvântul mită.

În actele de la dosar, procurorul Toloargă susține că grefierul se face vinovat de comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată, (9 acțiuni componente). O întrebare logică care se ridică este când anume au fost comise cele nouă infracțiuni de luare de mită, și cu ce se probează, în condițiile în care dosarul a fost înregistrat în data de 7 noiembrie 2019? Mai multe, pe înregistrările audio efectuate cu mandat, nu se face referire și la alte fapte de dare de mită. În documentele oficiale, procurorul vorbește de faptul că grefierul Mureșan ar fi primit un pachet de cafea Jacobs, de 500 de grame, o cutie cu bomboane de ciocolată, dar și de opt ori a sumelor de 50 de lei, în total 400 de lei. Toate aceste produse și bani ar fi fost primite de grefier, spune procurorul Toloargă, ”în legătură cu urgentarea soluționării cererilor de prelungire a dreptului de circulație formulate de către cel din urmă și înaintării către Serviciul Rutier din cadrul IPJ Cluj, a încheierilor judecătorului/instanței (acte ce intră în atribuțiile sale de serviciu”, mai scrie sursa citată.