Mon. Dec 5th, 2022

Noi reguli pentru inchiderea balcoanelor la parter. Legea a fost promulgata!

Locuitorii de la parterul blocurilor care doresc să îşi închidă balconul vor trebui să respecte o nouă regulă, recent adoptată.

Documentaţia necesară pentru efectuarea lucrărilor de închidere a balcoanelor sau logiilor de la parterul unui bloc va conţine un acord primit din partea asociaţiei de proprietari, nu a vecinilor, aşa cum se-ntâmplă în prezent, scrie avocat.net.

Schimbările propuse la legislaţia legată de autorizarea executării lucrărilor de construcţii se regăsesc într-o lege ce urmează să fie oficializată în curând.

Legea recent promulgată de preşedintele ţării stabileşte că, după intrarea în vigoare a măsurilor cuprinse, cei ce vor să-şi închidă balconul/ balcoanele sau logia/ logiile situate la parterul blocurilor nu vor mai avea nevoie de acordul vecinilor, ca în prezent, ci de un acord de la asociaţia de proprietari a imobilului

Totuşi, pentru a beneficia de noua prevedere, cei interesaţi să-şi închidă balcoanele vor trebui să aibă motive bine întemeiate, care să fie legate de securitatea apartamentului, de reducerea efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor asupra lor şi pentru siguranţa şi sănătatea acestora.

„Cu acordul asociaţiei de proprietari se pot efectua lucrări de închidere a balcoanelor/ logiilor aflate la parterul clădirilor de locuit multietajate dacă modificările aduse construcţiei se efectuează din motive legate de securitate, de atenuare a efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor, precum si pentru siguranţa şi sănătatea celor care locuiesc în apartamentul respectiv”, scrie, mai exact, în forma proiectului adoptată de către deputaţi.

Anterior, legea stabilea că, pentru efectuarea lucrărilor de închidere a unor balcoane sau logii existente, se emite o autorizaţie de construire în baza unei documentaţii de autorizare cu conţinut simplificat. Adică, pentru a obţine o autorizaţie de construire pentru închiderea unui balcon, e nevoie de mai puţine acte decât în cazul unor lucrări mai complexe. Printre documentele necesare pentru obţinerea unei autorizaţii de construire pentru închiderea unui balcon se numără şi un memoriu de arhitectură, ce trebuie să conţină, în prezent, şi acordul vecinilor.

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11