April 12, 2024

Intrebarea de sfarsit de 2017: “Credeti ca este nevoie de un liceu/colegiu tehnic in Floresti?”

Valentin Cuibus, Inspectorul General al ISJ Cluj, a efectuat in dimineata zilei de luni o scurta “vizita de lucru” in Floresti, la Scoala Gimnaziala “Gh. Sincai”, si una mai de durata in Gilau.

Cu cateva zile in urma, joi 7 decembrie, Valentin Cuibus a iesit in media clujeana, in Monitorul de Cluj, cu un material “interesant”, in care incerca sa le explice florestenilor ca sansele de a avea in localitate un Liceu/Colegiu Tehnic sunt mici, spre zero chiar, desi cladirea ridicata de catre Primarie, din fonduri proprii, este aproape de a fi finalizata.

Va readam cateva din declaratiile facute de catre Valentin Cuibus, eternul sef al ISJ Cluj.

“„Deocamdată este o clădire care este în construcție și care este posibil de anul viitor, dacă o termină Primăria, să o transformăm în liceu. Însă problema este că experiența liceelor de lângă marile orașe nu este una foarte bună. Spre exemplu, deși Apahida este o localitate cu 15.000 de locuitori, liceul nu mai funcționează. Nu mai sunt elevi, fiindcă vin toți la Cluj. Liceul din localitatea Cuzdrioara de lângă Dej a fost desființat în urmă cu doi ani. Nu merge extraordinar de bine nici liceul din Gilău, iar de Huedin să nu mai vorbim. Acolo sunt două licee și sunt la limita de supraviețuire. Lumea vrea licee mari, profile cât mai variate”.

„Se poate face o încercare, însă șansele să funcționeze un liceu la 5 kilometri de Cluj sunt minime. Și dintre cei mici, majoritatea vin în Cluj să învețe. Pentru a-i atrage spre Florești, am deschis o grădiniță cu 15 grupe și merge. Însă pentru cei mari, treaba nu stă chiar așa. S-au făcut sondaje la clasa a VIII-a, au fost întrebați aproape 6.000 de elevi. Toată lumea vrea Cluj și gata.”

„Nu pot să spun în clipa asta dacă vom deschide sau nu un liceu, fiindcă nu avem o clădire. Când vom avea, vom vedea la momentul respectiv. Dar experiențele pe care le avem nu ne îndeamnă să mergem în această direcție, asta mai ales dacă avem locuri de liceu în municipiul Cluj-Napoca”, a concluzionat Valentin Cuibus.

Primarul Florestiului ii raspunde sefului ISJ Cluj

Horia Sulea, primarul Florestiului, considera declaratiile sefului ISJ “pripite, gresite, neavenite in raport cu dorinta florestenilor de a avea un Liceu/Colegiu in localitate, pe alocuri chiar politice”.

In opinia primarului Horia Sulea, piata, respectiv populatia este cea in masura sa dea un verdict final in aceasta chestiune.

“Am impresia ca unora le convine de minune aglomeratia de dimineata in drumul si spre scoli si ca primarul este obligat sa le dea motivari elevilor care intarzie la cursuri. Din pacate, declaratiile domnului Cuibus, seful ISJ Cluj, ma cam pun pe ganduri si ma astept, din pacate, la tot ce e mai rau. Consider ca doar populatia Florestiului este in masura sa spuna daca un Liceu/Colegiu Tehnic trebuie sa functioneze in localitate. Si, din cate informatii am, florestenii isi doresc un Liceu/Colegiu Tehnic. Aceasta institutie de invatamant le-ar da sansa elevilor de anu mai face naveta in Cluj. Nu cred ca este un secret daca va spun ca in Floresti locuiesc multi profesori de calitate, care, la randul lor, zi de zi fac drumul spre Cluj. Acest Colegiu ar fi o oportunitate si pentru profesori. In plus, doresc sa-i transmit domnului Cuibus sau tovarasului Cuibus, a doua varianta este mai aproape de adevar, ca am demarat deja discutii cu directorul CTP, dl. Liviu Neag, de infiintarea unor linii de autobuze scolare. Spre satisfactia mea am observat ca pe anumite grupuri de socializare aceasta tema a devenit virala, iar florestenii marseaza pentru infiintarea acestui Liceu/Colegiu Tehnic. Inchei prin a va informa ca la anul Florestiul va avea 289 de absolventi de gradinita, iar directorul scolii gimnaziale a cerut deja infiintarea a 7 clase pregatitoare, clase zero sum sunt ele numite popular, iar 13 clase de elevi isi desfasoara activitatea in cladiri inchiriate de la cultele Greco-Catolic si Romano-Catolic”, ne-a declarat primarul Horia Sulea.

Infiintarea Liceului/Colegiu Tehnic in Floresti a devenit SONDAJ in Gazeta de Cluj (http://gazetadecluj.ro/), iar pana la ora redactarii acestui material la intrebarea “Credeți că este nevoie de un liceu în comuna Florești?” s-au inregistrat 161 de voturi, dintre care 151 sunt “PENTRU”, 94%.

C.S.