Tue. May 24th, 2022

Curtea Europeana a decis: timpul pierdut in drum spre serviciu e considerat timp lucrat

Curtea Europeană consideră că timpul petrecut pe drum de acasă spre serviciu şi de la muncă spre acasă ar trebui să fie considerat timp efectiv de muncă şi acest lucru ar trebui să fie stabilit prin lege. Astfel, timpul pe care un angajat îl petrece pe drum va fi scăzut din programul de lucru.

floresti traficDecizia Curtii Europene de Justiţie va fi aplicată în toate ţările UE, dar va fi valabilă doar pentru muncitorii fără punct fix de lucru, cum sunt electricienii, instalatorii, reprezentanţii de vânzări.
Munca lor presupune mai multe deplasări zilnice. Aplicarea decizie CEJ presupune ca angajatorii să regândească programul angajaţilor şi mai presupune ca prima şi ultima deplasare să fie cât mai aproape de domiciliu, scrie The Independent. Un angajat fără punct fix de lucru ar trebui să muncească maximum 48 de ore pe săptămână, cu tot cu drumul parcurs.

Decizia CEJ vine pentru siguranţa şi sănătatea angajaţilor şi are la bază un caz din Spania, al companiei Tyco, o companie de sisteme de securitate, care şi-a închis birourile regionale, iar angajaţii au fost obligaţi să parcurgă distanţe lungi pentru a ajunge la muncă.

Amintim că în cazul Greciei, au existat critici cu privire la faptul că grecii îşi scad din programul de lucru ora pe care o petrec pe drum spre serviciu, ei fiind consideraţi leneşi. Legea europeană le dă acum dreptate şi stabileşte că această prevedere reprezintă respectul pentru angajaţi şi grija pentru siguranţa şi sănătatea lor.

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11