June 10, 2023

Curtea Europeana a decis: timpul pierdut in drum spre serviciu e considerat timp lucrat

Curtea Europeană consideră că timpul petrecut pe drum de acasă spre serviciu şi de la muncă spre acasă ar trebui să fie considerat timp efectiv de muncă şi acest lucru ar trebui să fie stabilit prin lege. Astfel, timpul pe care un angajat îl petrece pe drum va fi scăzut din programul de lucru.

floresti traficDecizia Curtii Europene de Justiţie va fi aplicată în toate ţările UE, dar va fi valabilă doar pentru muncitorii fără punct fix de lucru, cum sunt electricienii, instalatorii, reprezentanţii de vânzări.
Munca lor presupune mai multe deplasări zilnice. Aplicarea decizie CEJ presupune ca angajatorii să regândească programul angajaţilor şi mai presupune ca prima şi ultima deplasare să fie cât mai aproape de domiciliu, scrie The Independent. Un angajat fără punct fix de lucru ar trebui să muncească maximum 48 de ore pe săptămână, cu tot cu drumul parcurs.

Decizia CEJ vine pentru siguranţa şi sănătatea angajaţilor şi are la bază un caz din Spania, al companiei Tyco, o companie de sisteme de securitate, care şi-a închis birourile regionale, iar angajaţii au fost obligaţi să parcurgă distanţe lungi pentru a ajunge la muncă.

Amintim că în cazul Greciei, au existat critici cu privire la faptul că grecii îşi scad din programul de lucru ora pe care o petrec pe drum spre serviciu, ei fiind consideraţi leneşi. Legea europeană le dă acum dreptate şi stabileşte că această prevedere reprezintă respectul pentru angajaţi şi grija pentru siguranţa şi sănătatea lor.

28 thoughts on “Curtea Europeana a decis: timpul pierdut in drum spre serviciu e considerat timp lucrat

 1. In cazul asta ma mut la Brasov si fac zilnic naveta ca sa lucrez la Cluj. Stau cateva ore pe tren si cam atata e munca mea pe o zi.

  1. Dar de ce in Brasov? Mutate in alta țară si dute in alergat la lucru. Românii ca tine trag țara in jos !

   1. Asta lege se refera la cei care-s in limite normale … Muta-te matale la Cluj, cu sericiul (acolo-s ceruti cei cu facultati de IT), si apoi mai comenteaza !

  2. Dacă vei avea un punct fix de lucru în Cluj, te muti degeaba ca nu ti se scade nici măcar timpul de la gara până la adresa firmei sau al punctului de lucru

 2. nu va mai certati cititi inainte sa va face-ti planuri.ca sa aveti parte de scaderea asta se tine cont de un contract de munca (adica sa documentezi ca lucrezi atat de departe)si depinde de cati km vor considera ca se considera aproape de casa :)))).nici cei de afara nu au ridicat tara Alin sa nu crede-ti voi ca pe aici umbla cainii cu covrigi in coada.eu ies la 6,30 dimineata pe usa si mai intru la 20.00 fac doua ore pana la munca dus si 2 ore intors….cum sunt oameni fara pofta de munca aici asa sunt si in tara si in toata lumea si tara nu se ridica doar cu o mana de oameni…ori trageti si voi si noi si parlamentari ori ne ducem pe deal la vale

 3. Adevarul e ca am 8 ore de lucru din care 3 lee petrec pe drum in timpul celor 8 ore si la pontaj nu pot trece 3 deoarece nu sunt platite …..deci ar fii o idee buna

 4. Ce ati inteles voi din decizia asta… E vorba despre cei care se deplaseaza in interesul firmei, nu cei care merg la servici de exemplu la un birou. Cei care sunt trimisi de catre firma sa zicem dintr-un oras in altul, drumul trebuie sa se considere timp de lucru. Daca tu lucrezi la o spalatorie auto si faci 3 ore de acasa pana la servici, nu ti se va calcula timp de lucru.

   1. Mi s-ar fi parut normal sa fie by default platiti pt deplasari, pai nu pt lucru te deplasezi? ca doara nu mergi la scaldat! dar chiar daca ai punct fix de lucru, faptul ca petreci alte 3 ori pe drumuri, pe langa cele 8 h de munca, nu tot pt lucru te deplasezi? adica pierzi tot din timpul tau 3 h, in masina sau intr-un autobuz jegos supraplin, ca sa ajungi la job si nu ti le plateste nimeni…e corect asa? nu…dar ce e corect in viata asta! ne resemnam, ca asa am fost invatati 🙂

 5. “””” dar va fi valabilă doar pentru muncitorii fără punct fix de lucru, cum sunt electricienii, instalatorii, reprezentanţii de vânzări.”””

  Cei care au comentat aici, se incadrează in lege, sau doar in categoria băgători in seamă?

 6. Haideți putin să fim serioși ce contează daca lucrezi la spălătorie sau dacă faci deplasări pt firma? Mai domnu de la firma cu facultatea lui spiru și haret ! Te crezi mare director să mai nou manager dacă tot vrei sa te deplasezi cum zici tu ce contează firma sau spălătoria te-ai văzut cu mașina de firma? Ce ar fi să mergi la serv chiar dacă ești băgător de seamă cu facultate la spiru sau dacă ești spălător timpul de deplasare către serv și de la serv estecacelasi nu contează ce ești unde lucrezi zi dacă ai auto de serv timpul dinspre și către serv este același tu dacă faci deplasări pt firma ești și vei fi platit suplimentar .cexar însemna să mergi fara Masina de serv . cu autobuzul troleul sau

  metroul oare veu mai ajunge la timp? Sau altceva hai sa mergem la serv și dinspre serv către casă fără mașini de firma numai cu mijloacele de transport în comun să vezi cât de mult se reduce traficul dar de șmecheri ce suntem nu putem ca cine mis eu frate cu facultate de loc dar cu auto si telefon de firma nu mă pot deplasa decât cu mașina de firma ca deh cine mis io ca nu ma pot kaka de foame dar am auto de firm a și este greu să stau în trafic

 7. Super, abia astept, si job-ul meu presupune multa deplasare pentru reparatii ATM-uri si Pos-uri deci mi-ar prinde bine 🙂

 8. Legea este buna, si are cred ca scop pe termen lung cred implementarea ei si pentru celelate feluri de angajati.
  Astfel vor obliga patronii sa angajeze numai personal din regiune si va reduce astfel poluarea si timpul pierdut in trafic.

 9. macar un nr. al deciziei, o data ceva. nu mai dezinformati oamenii care si asa sufera pe acolo

 10. Wow,ce bine !!!!Bucuria romanului !!!!Nu conteaza pentru ce categorie de salariati !!!Ajungi la ora 10 bei cafeaua,fumezi o tigara (afara,afara,binenteles!!)iti pui salopeta ,te speli pe maini si te pregatesti sa stai la masa caci s-a facut ora pentru pauza de masa ,fumezi o tigara(de,ca dupa masa!),muncesti vreo ora si apoi te schimbi de salopete caci trebuie sa pleci spre casa !!!

 11. Sau programul de munca sa nu mai fie de la 9 la 6, oamenii muncesc mult prea mult pt niste salarii mizere; chiar daca salariul ar fi mai mare, tot nu e justificat sa nu ai timp de relaxare o viata intreaga, sa astepti weekendul ca pe Dumnezeu. Prietenul meu se simte mustrat daca pleaca la 6 de la munca, asa ca pleaca la 7, ajunge acasa la 8. Abia ca ne vedem chiar daca locuim impreuna.

Comments are closed.