Sat. Dec 10th, 2022

Concediile medicale ar putea fi compensate cu taxele plătite în baza Declarației 112. Ce declară deputatul clujean V. Băltărețu (USR Cluj)

Deputații Violeta Alexandru – independent, ex-ministrul Muncii, și Viorel Băltărețu – USR Cluj, au depus un proiect de lege ce dă dreptul angajatorilor să opteze pentru compensarea sumelor aferente indemnizațiilor de concediu medical plătite salariaților lor cu sumele datorate către stat sau pentru decontarea/restituirea sumelor aferente concediilor medicale, sume purtătoare de dobânzi și penalități în cazul unor întârzieri la decont.

Potrivit statisticilor CNAS, restanțele de plată pentru anii 2019 și 2020 erau de aproximativ 2,5 miliarde lei, o datorie care se reportează de la an la an. Statul nu datorează penalități pentru aceste întârzieri.

Întârzierile semnificative ale deconturilor destabilizează bugetul angajatorilor (mai ales al IMM-urilor), care nu au nici un instrument legal să urgenteze deconturile de la CNAS.  Demersurile în instanță durează foarte mult și creează costuri suplimentare. Propunerea prevede ca întârzierile în decont să atragă penalități și dobânzi.

Pe lângă opțiunea de a alege între compensare și decont, proiectul mai prevede trecerea de la angajator la stat a obligației de plată a primelor 5 zile de concediu medical.

Angajatorii plătesc în acest moment contribuția asiguratorie pentru muncă din care se suportă și indemnizațiile de concediu medical, astfel, plata celor 5 zile presupune o dublare nejustificată și împovărătoare a eforturilor lor financiare. Sumele se vor suporta de la bugetul de stat, prin transfer la FNUASS, la momentul întocmirii legii bugetului de stat pentru anul 2023.

Proiectul de lege mai prevede și ca procedura de comunicare a documentelor aferente concediilor medicale să se desfășoare prin mijloace electronice.

“Știu dificultățile cu care se confruntă angajatorii români, pentru că provin din mediul de afaceri. Țin permanent legătura cu ei și știu că această măsură e foarte așteptată. E inacceptabil să continuăm să le blocăm activitatea printr-un comportament injust, care-i pune în dificultate permanentă.

Da, va exista un impact bugetar, dar proiectul propune măsuri cu adevărat corecte de sprijinire a economiei: acești bani susțin angajatorii corecți, care declară salariile la nivelul real și care produc valoare.

Mă bucur că inițiativa are avantajul suportului din partide diferite – inclusiv al unora dintre parlamentarii partidelor de la putere – pentru că, în acest fel, are mai multe șanse să fie votată și să nu rămână blocată într-un sertar funcționăresc”, a spus Viorel Băltărețu, deputat USR Cluj, co-inițiator al proiectului legislativ.

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11