April 18, 2024

Un Registru al Gemenilor, lansat în premieră națională de o echipă de cercetători ai UBB

O echipă de psihologi de la UBB a lansat Registrul Gemenilor Români. Șeful Laboratorului de Neuroștiințe Cognitive al Facultății de Psihologie din cadrul Universității ‘Babeș-Bolyai’ (UBB) Cluj-Napoca, Andrei Miu, a declarat, luni, presei, că registrul reprezintă o premieră la nivel național.

gemeni-haiosi

“Am lansat Registrul Gemenilor Români, primul de acest fel la nivel național, care este o arhivă, o bază de date în care sperăm să se înscrie cât mai mulți gemeni din România, care doresc să participe la cercetări de genetică comportamentală. Cercetările în acest domeniu depind de un astfel de registru. Genetica comportamentală este un domeniu de frontieră care se ocupă cu studierea contribuției genelor și mediului la ceea ce face diferența între oameni. Studiile gemelare ne ajută să înțelegem în ce măsură diferențele interindividuale, cum ar fi personalitatea, inteligența, reactivitatea emoțională și riscul pentru psihopatologie, depind de ereditate și sunt modelate de mediu. Dacă vrem ca România să progreseze cu cercetarea în acest domeniu foarte competitiv, de ultimă oră, avem nevoie de un astfel de registru”, a declarat Andrei Miu, citat de agerpres.ro.

Membrii echipei de cercetare de la Cluj speră să poată include în această bază de date câteva sute de perechi de gemeni în decursul primului an, studiile urmând să înceapă abia după această perioadă.

“Suntem interesați, pentru început, de gemeni adolescenți și adulți, iar ulterior vom trece și la înregistrarea copiilor. Toate datele stocate sunt anonime și confidențiale. Este un proiect pe termen lung, de anvergură națională, sperăm să convingem gemenii din toată țara să se înscrie. Astfel de registre gemelare sunt în multe țări, inclusiv în cele din jurul României, dar și în SUA sau Australia. În total, sunt peste 1,5 milioane de gemeni care au acceptat să servească știința și să participe la astfel de cercetări”, a precizat Andrei Miu.

Potrivit specialistului în neuroștiințe cognitive, studiile gemelare se vor concentra asupra emoțiilor și a mecanismelor biologice implicate în generarea acestora. Rezultatele vor fi explicate participanților la cercetare, apoi vor fi fructificate în lucrări care vor fi publicate.

“Ceea ce aflăm pe gemeni e valabil și extrapolat la populația generală, pentru că gemenii fac parte din populația generală, dar au două caracteristici importante de care oamenii de știință profită pentru a măsura contribuția genelor și mediului. Una este că gemenii sunt concepuți și se dezvoltă intrauterin în acelați timp, mediul prenatal fiind identic, ceea ce nu se poate spune despre frații din sarcini singulare și care se nasc la decalaj în timp, iar a doua caracteristică este că avem două varietăți de gemeni – monozigoți, identici din punct de vedere genetic, cu ADN identic, și dizigoți, gemeni pe jumătate similari. Gemenii sunt unici pentru cercetările de genetică comportamentală”, a mai spus Andrei Miu.

Persoanele care se vor înscrie în acest Registru al Gemenilor Români vor fi analizate și din alte puncte de vedere, cum ar fi cel medical. Mirela Bîlc, care face parte din echipa de cercetători a Laboratorului de Neuroștiințe Cognitive a explicat că gemenii vor completa și chestionare privind trăsăturile psihologice și caracteristicile biomedicale pentru a se putea obține un profil general al lor.

Potrivit datelor statistice, la nivel național se înregistrează 32 de gemeni la 1.000 de nou-născuți, din care o treime sunt gemeni monozigoți.

Sursa: ziuadecj.realitatea.net

Foto: copilul.ro