June 10, 2023

Ultima Ora// Klaus Iohannis: “Voi convoca referendumul pentru 26 mai. Golăneala guvernului PSD a depășit orice limită!”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că s-a decis să convoace referendumul pentru Justiție la 26 mai, dar nu a precizat care va fi întrebarea. El a acuzat PSD că face abuz de ordonanțe de urgență: “Golăneala guvernului PSD a depășit orice limită”.

Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

– Este cert voi convoca un referendum pentru 26 mai, fiindcă așa nu se mai poate. PSD continuă asaltul împotriva Justiției. Golăneala guvernului PSD a depășit orice limită.

– OUG-urile practic și-au pierdut menirea esențială și au devenit în timpul acestui accident al democrației un instrument folosit abuziv, în exces, eludând orice control de constituționalitate.

– Avem premisele unui dezastru pentru România. Adoptarea OUG-urilor ar intra în contradicție cu dreptul Parlamentului de a legifera. Pesediștii trebuie să înțeleagă că Justiția nu este la bunul lor plac.

– Justiția este o temă de interes național, cetățenii au dreptul să decidă dacă vor să lase corupția să devină politică de stat.

-Atrag atenția că e ilegitimă o OUG în această materie înainte de referendum. De ce vă este frică de referendum domnilor pesediști. De ce vreți să faceți secții separate de vot? Încetați să guvernați doar în propriul interes.

Declarațiile s-au încheiat fără ca șeful statului să răspundă la întrebări.

Ședința de guvern în care s-ar putea emite ordonanța de urgență care l-ar ajuta pe liderul PSD să scape de procesul în care a fost condamnat, în primă instanță la trei ani de închisoare, este programată pentru vineri. Pe ordinea ei de zi, așa cum a fost comunicată presei, nu figurează vreo modificare a codurilor penale, dar o ordonanță de urgență în acest sens a fost trimisă pentru aviz la Comisia Europeană și la CSM.

Sursa: newsweek.ro