Tue. Nov 29th, 2022

Ultima oră// Inflația nu se mai oprește: creșterea prețurilor s-a apropiat de 16% în septembrie

Rata anuală a inflației a ajuns la 15,9% în luna septembrie 2022, depășind deja prognozele inițiale pentru sfârșitul anului. Creșterea prețurilor va fi, se pare, “spectaculoasă” și de mai lungă durată decât se așteptau specialiștii în economie și finanțe.

Față de luna august, prețurile au crescut cu 1,3%, iar față de începutul anului cu peste 13%.

La alimente, prețurile au crescut față de anul trecut cu aproape 20%, pe medie, iar la produsele nealimentare cu circa 17%. Prețurile serviciilor au urcat cu doar 8%, ceea ce a contribuit semnificativ la reducerea inflației totale.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 15,32 la sută în august, marginal peste nivelul prognozat, după ce în luna iulie a scăzut la 14,96 la sută, de la 15,05 la sută în iunie.

Creşterea a fost antrenată aproape în totalitate de continuarea scumpirii alimentelor, inclusiv a categoriei LFO, contrabalansată totuşi în mare parte de scăderea preţului combustibililor (pe fondul compensării preţului carburanţilor şi al descreşterii cotaţiei petrolului), precum şi de efectele de bază asociate evoluţiei preţurilor la energie.

Banca Naţională a României arăta, săptămâna trecută, că rata anuală a inflaţiei va continua să mai crească spre finele anului curent, sub impactul şocurilor pe partea ofertei, dar într-un ritm vizibil încetinit, informează Economica.net.

 

 

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11