September 21, 2023

“Telenovela” expropierilor care au blocat construirea Centurii de Sud continua. Avocatul Ciprian Paun sustine ca aceasta va fi REDESENATA. Vezi motivul!

Contractul cu SC Diferit SRL, societate care ar fi trebuit sa construiasca Centura Sud Floresti, a fost reziliat, dar problemele legate de expropierile incepute persista. Administratia locala floresteana nu si-a luat gandul de la realizarea drumului de legatura cu Clujul, iar reputatul avocat Ciprian Paun (foto) sustine ca singura solutie ar fi “redesenarea” acesteia pentru ca unii proprietari de terenuri au dat in judecata Primaria si solicita despagubiri aberante, chiar si 300 de euro pe metru patrat.

Acum o lună și ceva a fost semnat un contract de asistență juridică pentru reprezentarea comunei Florești într-o serie de litigii care au ca obiect despăgubirile acordate persoanelor care sunt afectate de exproprierile pentru centura de sud a localității Florești. Această necesitate de a angaja o casă de avocatură, în condițiile în care și autoritatea publică are juriști, a apărut de la sumele cerute, există șapte litigii în acest moment cu diferiți beneficiari ai acestor despăgubiri. Sumele cerute de aceștia pe metru pătrat: pe Valea Gârbăului solicitarea petenților în litigiu se ridică la 200 de euro pe metru pătrat, pe strada Răzoare 95 de euro pe metru pătrat, în spate la Vivo și la Metro 300 de euro pe metru pătrat, tot în zona respectivă alți beneficiari 200 de euro și 250 de euro pe metru pătrat, mai apoi o altă entitate, de data asta publică, 61 de euro metru pătrat, o altă companie 62 de euro pe metru pătrat.

După cum vedeți, există niște solicitări care oscilează între valoare de 60 de euro pe metru pătrat și până la 300 de euro pe metru pătrat. În funcție de dimensiunea parcelelor pentru care s-a dispus exproprierea vă dați seama că obligațiile financiare pe care le-ar avea de suportat Consiliul Local și UAT-ul ar fi foarte mari, mult mai mari decât cele previzionate inițial care au plecat de la o evaluare de 30 de euro metru pătrat.

Aceste solicitări sunt supuse dezbaterii în instanță și instanța la sfârșit se va pronunța cu privire la sume. În anumite dosare s-au efectuat deja rapoarte de expertiză și există chiar valori care sunt deja încuviințate de către instanță, de 150 de euro, 100 de euro sau 62 de euro metrul pătrat. Mai este o problemă tehnică, acesta a intervenit independent de voința autorității publice și independent de voința beneficiarilor sumelor de despăgubire, este vorba de imposibilitatea de a întăbula coridorul de expropriere, astfel anul trecut s-a dat o respingere din partea Registrului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj și s-a menționat că este imposibil de întăbulat coridorul de expropriere pe care se desfășoară această centură de ocolire pentru că există o suprafață de 1000 de metri care nu aparține nimănui, neavând nici un proprietar nu poate să fie expropriată.

Anul trecut a intervenit o modificare a legii 255/2010, anume s-a modificat articolul 22 din lege, prin legea 233/2018. Având în vedere acest impediment tehnic, propunerea pe care noi am făcut-o executivului Primăriei si în cele ce va urma executivul o va dezbate și o va supune dezbaterii Consiliului Local și UAT Florești este de a realiza un nou coridor de expropriere. Se va încerca să mențină suprafețele care au fost expropriate, unde nu sunt probleme, iar pentru a evita blocajele, atât la cadastru cât și la publicitate imobiliară, cât și pentru a evita obligarea autorității administrativ-teritoriale la plata unor sume imense se va alege soluția cea mai economică. Legea stabilește posibilitatea de redesenare a acestor coridoare de expropriere, astfel încât vor urma mai multe hotărâri de Consiliu Local în care se va dezbate adoptarea unui noi coridor de expropriere”, a declarat avocatul Ciprian Păun – reprezentantul Primariei Floresti in aceste litigii – pentru gazetadecluj.ro.