May 21, 2024

Suspiciuni de fraudare ale alegerilor interne pentru şefia USR. Partidul a întocmit raport

Filiala USR Iaşi, de unde a candidat pentru şefia partidului Cosette Chichirău, a semnalat posibile suspiciuni în votul electronic pentru alegerile interne, respectiv 516 e-mailuri care ar fi îndoielnice, potrivit unui raport intern al USR obţinut de MEDIAFAX.

Problemele semnalate cu privire la procesul electoral de votare din judeţul Iaşi, arată că filiala USR Iaşi a solicitat să fie schimbate 516 adrese de e-mail asupra cărora organizaţia susţine că sunt suspicioase, în sensul că mai multe adrese au aceeaşi parolă.

„Demersul Comisiei Electorale de a investiga situaţia descrisă de prezentul raport a fost pe deplin justificat din mai multe motive (de securitate, de procedură), cel mai important fiind imposibilitatea verificării faptului că adresele de email generate de către filiala Iaşi pentru câţiva membri ai săi sunt, într-adevăr, în controlul exclusiv al respectivilor membri şi, pe cale de consecinţă, că votul este exercitat de către respectivii membri, reprezentând opţiunea lor liber şi secret exprimată”, conform concluziilor raportului obţinut de MEDIAFAX.

„- Există aspecte care au rămas neexplicate, în care declaraţiile şi explicaţiile primite din partea colegilor din filiala Iaşi implicaţi în organizarea procesului electoral sunt parţial neconfirmate de către:
– declaraţiile primite din partea membrilor SG
– informaţiile furnizate de către votanţii sondaţi parte din iniţiativa Comisiei Electorale

Problemele identificate de către Comisie şi descrise în prezentul raport au fost de natură să afecteze exprimarea opţiunii libere şi secrete a votului membrilor, precum şi să arunce o umbră de îndoială cu privire la corectitudinea întregului proces electoral.

Prin acţiunile Comisiei Electorale şi ale SG-ului am asigurat corectarea acestor neajunsuri şi aplicarea unui proces electoral corect şi imparţial, coordonatorii procesului electoral din filiala Iaşi înţelegând propunerile Comisiei Electorale şi colaborând în aplicarea lor şi a procedurii de desfăşurare a procesului electoral

– Comisia Electorală nu s-a pronunţat şi nici nu se poate pronunţa, în urma datelor adunate şi descrise în prezentul raport, asupra existenţei din partea celor implicaţi în procesul electoral din filiala Iaşi a malvolenţei sau nu a unor eventuale tentative de fraudă, faptele descrise putând fi şi rezultat al unor erori umane. Rămâne în responsabilitatea celor care vor continua investigaţia să discearnă între aceste aspecte”, mai arată raportul intern al USR.

Sursa citată aminteşte şi de solicitarea de a prelungi votul, în contextul acestor suspiciuni.

„Având în vedere numărul mare de persoane pentru care s-a cerut modificarea mail-ului şi a faptului că primele investigaţii arătau suspiciuni că regulamentul nu este respectat, Comisia a analizat posibilitatea prelungirii scrutinului. Propunerea de a prelungi votul cu 48 de ore a luat în considerare nevoia de a adresa întârzierile în implementarea procedurii de vot cu urna mobilă identificate în mai multe filiale, problemele ridicate de situaţia de la Iaşi şi în acelaşi timp de a da ulterior posibilitatea membrilor fără mail, să voteze. Comisia a considerat că această clarificare plus respectarea paşilor regulamentari pentru urna mobilă nu este fezabilă a se realiza în timpul rămas până la sfârşitul scrutinului”, arată sursa menţionată.

Comisia Electorală a formulat în raportul intern al USR câteva recomandări, printre care şi cea privind un audit la nivelul formaţiunii cu privire la adeziunile membrilor şi a procesului electronic în organizaţiile judeţene.

„1. Comisia Electorală recomandă BN desemnarea unei Comisii şi continuarea investigaţiilor privind cauzele care au dus la apariţia problemelor semnalate în prezentul raport, precum şi a lucrurilor rămase neexplicate.

2. Un audit la nivelul întregului partid asupra adeziunilor şi membrilor şi asupra procesului de completare în hubspot de către filiale judeţene. De-a lungul perioadei de vot au fost semnalate situaţii de filiale întregi neadăugate în hubspot.

3. Un audit post-vot al procesului electoral, care să ia în considerare cel puţin următoarele aspecte:

a. Auditarea modificărilor din Hubspot şi din registrul electoral întreprinse de către filialele judeţene în ultimele 30 de zile.

b. Auditarea voturilor exercitate cu urna electronică mobilă, atât din perspectiva securităţii cât şi din cea a modului de implementare

c. Evaluarea riscurilor de securitate şi recomandări privind posibilităţile de optimizare a întregului proces”, conchide raportul USR, obţinut de MEDIADAX.

Dan Barna a fost ales preşedintele USR pentru un nou mandat, prin vot electronic, arată un comunicat de presă al partidului. În cadrul scrutinului on-line, desfăşurat în perioada 1-5 septembrie, au votat 9.314 membri ai formaţiunii, iar Barna a obţinut 6.097 din voturi, însemnând 65.75%.

Cosette Chichirău şi Alexandru Surcel, contracandidaţii lui Dan Barna, au obţinut 2.907 (31.35%) şi respectiv 269 (2.90%) dintre voturilor membrilor USR.

Rezultatul scrutinului intern va fi validat de Congresul USR care va avea loc la Timişoara pe 14 septembrie. În cadrul Congresului de la Timişoara vor fi aleşi şi noii membri ai Biroului Naţional al USR.