April 12, 2024

Studenții de la medicină au ieșit in stradă: Proteste #Rezi în marile orașe

Criza rezidențiatului a declanșat proteste ale studenților de la Medicină din marile centre universitare. “Mamă, nu uita, pune bani și luna asta!” și “Medici în țară, nu peste hotare!”, au strigat ieri studenții din Cluj. “Solicităm suplimentarea locurilor și păstrarea datei de 8 decembrie” pentru examenul de rezidențiat, au cerut studenții din Cluj, Iași și Craiova, ieșiți în stradă.

Mișcarea, răspândită sub numele “Protest #Rezi”, vine după ce ministrul Sănătății Sorina Pintea a declarat că amână examenul de rezidențiat susținut în mod obișnuit pe 17 noiembrie la data 8 decembrie, din cauza lipsei unui ministru al Educației care să semneze ordinele comune pentru desfășurarea examenului.

Ieri, Pintea a susținut că și data de 8 decembrie poate fi amânată, pentru că la Minister nu există în continuare ministru.

Decanul facultății de Drept de la Titu Maiorescu acuză însă Guvernul Dăncilă că folosește studenții la medicină în războiul politic, când ordinul ar putea fi semnat și în prezent.

Studenții au protestat ieri la Cluj, Iași și Craiova, potrivit informațiilor și imaginilor publicate de Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România. “Urmează proteste de anvergură și în București în săptămânile următoare”, spun tinerii. Aceștia anunță că greva japoneză continuă “pe termen nelimitat”.

Solicitările studenților la medicină sunt următoarele:
  • Clarificarea situației datei de 8 decembrie – ca zi certă în care susțin examenul de rezidențiat
  • Creșterea numărului de locuri și posturi;
  • Plătirea gărzilor în toți anii de rezidențiat;
  • Îmbunătățirea bibliografiei pentru generațiile viitoare