April 15, 2024

Strict Prest (Jenu Veres) ridica gunoaiele din Floresti. Contractul dintre UAT Floresti – A.D.I. “Gelu Voievod” – Quatro Eco Salub a fost suspendat!

Ce ar fi trebuit sa se intample din vara anului trecut s-a petrecut ieri, cand, in jurul orelor 18.30, o comisie de negociere formata dintre angajatii Primariei Floresti au semnat un contract de servicii pentru ridicarea deseurilor menajere din Floresti cu SC Strict Prest.

In aceasta dimineata, in jurul orei 08.00, 15 masini Strict Prest au trecut la curatirea Florestiului!

Acest lucru nu s-ar fi putut intampla daca Adunarea Generala a A.D.I. “Gelu Voievod” nu ar fi votat in unanimitate SUSPENDAREA pe TERMEN de 90 de zile a activitatii SC Quatro Eco Salub pe raza localitatii Floresti, respectiv implicarea angajatilor Consiliului Judetean – Serviciile Juridic si Acihzitii Publice – impreuna cu angajatii Primariei Floresti din aceleasi servicii in gasirea “chichitelor” legislative legale in schimbarea temporara a operatorului in acest domeniu…doar pentru Floresti.

Quatro Eco Salub va opera in continuare in localitatile Gilau, Capusu Mare si Maguri Racatau, si va incerca sa-si recupereze datoriile de la Asociatiile de Proprietari, etc, din Floresti, care nu sunt deloc mici.

In aceasta dimineata, la sediul Consiliului Judetean Cluj, presedintele Alin Tise si Horia Sulea, primar Floresti, au sustinut o conferinta de presa.

ALIN TISE: “Am analizat situatia contractuala din Floresti, iar intr-un final s-a ajuns la urmatoarea situatie: avand in vedere situatia existenta intre ADI Gelu Voievod si Qatro Eco Salub, ADI a suspendat contractul cu QES pentru 90 de zile, cum prevede legea, in conformitate cu legea achizitiilor publice. In cele 90 de zile se va ridica gunoiul, iar Floreștiul poate sa continue cu altă firma sau sa continue cu QES dacă firma isi revine. La nivelul Consiliului Judetean Cluj am avut o alta abordare, ca intr-o situatie exceptionala e nevoie de masuri exceptionale. Prefectul Clujului a declansat procedura de urgenta pentru ca era praf pe drum la Gherla – Fizeşu Gherlii – Taga, insa refuza sa faca asta la Floresti. Dejul isi declara lunar starea de urgenta in Consiliul Local, iar prefectul considera că e legal. Noi am fost nevoiti sa apelam la aceste masuri”, a spus presedintele Consiliului Judetean Cluj.

HORIA SULEA: “Le-am cerut celorlalti actionari, Gilau, Capus, Maguri-Racatau, sa voteze pentru ca in Floresti activitatea QES sa fie suspendata pentru 90 de zile, conform legii. S-a votat in unanimitate, iar noi am demarat procecurile de negociere directa, conform legislatiei achizitiilor publice cu patru opratori, iar ieri s-a definitivat oferta Strict Prest, care a ofertat cu 310 lei pe tonă fara TVA, pret in care s-a inclus taxa speciala de mediu impusa de Ministerul Mediului.

Timp de o saptamana, angajatii C.J. Cluj si ai Primariei Floresti au cautat solutia legala pentru ca U.AT. Floresti sa poata solicita suspendarea activitatii QES, respectiv demararea negocierilor cu alti operatori. In hatisul legislativ nu le-a fost deloc usor, insa, pana la urma, solutia legala si corecta a fost gasita.

Vreau sa le spun florestenilor mai multe lucruri. Oferta Strict Prest este cu 2 lei sub valoarea calculata de cei de la Eco Metropolitan, actualizata anual. Inca din aceasta dimineata, firma a intervenit in Floresti cu 15 utilaje, dintre care si un buldo si un camion. Dansii vor sa sporeasca frecventa ridicarii deseurilor unde ghenele de gunoi nu sunt corect proportionate cu numarul locuitorilor. Pretul de ridicare a deseului menajer de persoana per luna ramane la 8 lei, iar incepand de luni proprietarii de locuinte, respectiv presedintii de Asociatii de Proprietari vor trece la un necesar recensamant privind numarului de locuitori care locuiesc in fiecare imobil de locuinte pentru o justa impunere a noilor contrracte care se vor semna cu operatorul SC Strict Prest. Se vor semna declaratii pe propria raspundere sub incidenta legislatiei penala.

QES poate sa-si revina din impasul financiar si sa-si imbunatateasca vizibil parcul auto in cele 90 de zile. Firma nu este falimentara, insa sunt societati care pot cere intrrarea acesteia in insolventa din cauza datoriilor neachitate si nici acestea nu sunt mici. Daca nu isi schimba managementul defectuos, atunci, confom legii, vom trece la demararea unei licitatii pentru activitatea de ridicare a deseurilor menajere si intretinerea domeniului public pe raza Florestiului. Deocamdata, pentru 90 de zile, Stict Prest va ridica deseurile menajere si o va face la modul cel mai profesionist”, a declarat Horia Sulea, primarul localitatii Floresti.