Wed. Aug 17th, 2022

Sindromul post-COVID atacă pacienţii care au avut forme uşoare// Rata de Incidenta in oras se duce spre 10, iar in Floresti spre 8/mia de locuitori

Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, spune că de obicei sindromul post-COVID îşi face simţită prezenţa la pacienţii care nu au avut nevoie de spitalizare, mulţi dintre aceştia acuzând acum tuse, oboseală la efort, infecţii respiratorii repetate.

„Este surprinzător modul în care sindromul post-COVID îşi face simţită prezenţa la pacienţii care au avut forme uşoare de COVID. Mă refer aici la persoane tinere, persoane care nu au necesitat tratament antiviral sau internare în spital în timpul perioadei de boală, dar care la o perioadă de trei luni, şase luni se prezintă la medicul pneumolog acuzând o simptomatologie nu neapărat brutală, ci supărătoare: tuse, oboseală la efort, infecţii respiratorii repetate. (…) Sunt destul de frecvente (cazurile – n.red.). Aş spune că jumătate din pacienţii care se prezintă pentru evaluare post-COVID au acest tip de afectare”, a afirmat medicul.

Beatrice Mahler a spus că afectarea pulmonară a acestor pacienţi este asemănătoare cu cea a persoanelor care au mai mult de 20 de ani de fumat, arată agerpres.ro.

Sectia ATI – Spitalul Boli Infectioase Cluj-Napoca

„Examinarea pe care o facem în laboratoarele funcţionale evidenţiază o modificare o funcţiei pulmonare care se produce la nivelul săculeţilor de aer, la nivelul alveolelor, probabil prin mecanism imun specific infecţiei SARS-CoV-2. Pentru a înţelege lucrurile, aş compara cu persoanele care fumează. Pentru că aceeaşi afectare la nivelul săculeţilor o găsim la pacienţii care au mai mult de 20 de ani de fumat. Surprinzătoare pentru mine, cel puţin, şi surprinzătoare în condiţiile în care am avut pacienţi care nu au avut un singur episod de infecţie, ci mai multe episoade, este adevărat, toate uşoare, dar la care funcţia pulmonară la acest nivel este important afectată”, a explicat managerul.

Potrivit medicului, o mare parte dintre cei care se prezintă şi au această afectare post-COVID recuperează funcţia pulmonară, dar nu complet.

„O mare parte recuperează funcţia pulmonară, dar nu complet. Simptomatologia se ameliorează, însă tratamentul pe care îl avem în acest moment disponibil este un tratament nespecific, pentru că este o boală nouă despre care ştim foarte puţine şi pe care o tratăm cu metodele pe care le avem până acum la dispoziţie.

Adică, de multe ori, corticoterapie, kinetoterapie respiratorie, mai puţin terapie bronhodilatoare, pentru că sprayurile inhalatorii pe care le administrăm pacienţilor cu BPOC şi astm nu ajung la acest nivel pentru a produce efect”, a arătat Beatrice Mahler.

Impactul sindromului post-COVID asupra celor care, iniţial, au trecut prin SARS-CoV-2 fără prea mari probleme pare să fie probat şi de un studiu publicat miercuri de prestigioasa publicaţie britanică de specialitate The BMJ (The British Medical Journal). Cercetarea a avut în atenţie datele medicale a 2,4 milioane de britanici. 486.149 dintre aceştia au trecut prin SARS-CoV-2, dar cu forme uşoare, iar restul nu s-au infectat cu noul coronavirus. Cei care în trecut au fost testaţi pozitiv au prezentat unul dintre cele 62 de simptome mai frecvent înregistrate la acest tip de pacienţi la cel mult 12 săptămâni după infectarea iniţială cu SARS-CoV-2. Este vorba de dificultăţi de respiraţie, tuse, căderea părului, strănut repetat, dar şi de probleme de ejaculare sau de reducerea libidoului.

Rata Incidenta cumulativa a COVID-19

Judetul Cluj – 28.07.2022 //perioada 11.07-24.07// 6,19/mia de locuitori; 4688 persoane infectate

Cluj-Napoca – 28.07.2022 //perioada 11.07-24.07// 9,74/mia de locuitori; 3278 persoane infectate

Floresti – 28.07.2022 // perioada 11.07-24.07// 7,23/mia de locuitori; 364 persoane infectate (n.red. populatie rezidenta 50.343 locuitori)

 

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

test11