June 10, 2023

Ministrul de Finanţe: “Pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023”

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că pensiile se vor majora, la începutul anului viitor. 

„Cu siguranţă pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma modului în care economia funcţionează în acest an.

O creştere va fi astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin în al doilea semestru să fie compensată.

Sistemul public de pensii, la acest moment, nu este impozitat. Până la o valoare de 2.000 de lei, lucrurile aşa vor rămâne.

Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017, între timp lucrurile au evoluat din perspectiva inflației.

Foto Digi24.ro/ Adrian Câciu – Ministrul Finanțelor

În analiza pe care o facem avem în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepţia sistemului public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar sub condiţia neimpozitării părţii de contributivitate”, a declarat ministrul de Finanţe după şedinţa de Guvern, potrivit Agerpres.

Adrian Câciu a mai precizat că această analiză va fi prezentată coaliţiei de guvernare în următoarele săptămâni, având în vedere că acum prioritară este rectificarea bugetară.

„Nu aş vrea să naştem praguri orientative fără să avem analiza şi decizia luată. Până în toamnă toate lucrurile vor fi lămurite. 

Analizăm acest lucru împreună cu Ministerul Muncii, pentru că Ministerul Muncii are toate datele cu privire la sistemul public de pensii şi are şi datele privind rata de deprivare materială severă, riscul de sărăcie, sunt elemente de coş de consum care trebuie luate în calcul astfel încât cetăţenii vulnerabili să fie sprijiniţi mai ales în această perioadă“, a conchis ministrul Finanţe

Sursa: Agerpres.ro