June 10, 2023

În trei ani nu vom mai avea unde să ne depozităm gunoaiele. Capacitatea de depozitare a României este de 18 milioane de tone, iar jucătorii din industrie sunt ameninţaţi de proiectul privind regimul deşeurilor, avertizează Coaliţia pentru Economie Circulară (CEC).

”Capacitatea de depozitare a ţării este de 18 milioane de tone. În trei ani, România va ajunge să nu mai aibă unde depozita gunoiul. Deja sunt probleme în ţară: Clujul a ajuns să depoziteze deşeurile în Oradea, iar Râmnicu Vâlcea, la Bucureşti”, a declarat Dragoş Doru, directorul societății Can Pack Recycling.

CEC a solicitat premierului Viorica Dăncilă retragerea proiectului de ordonanță de urgență privind regimul deşeurilor, susţinând că acesta nu poate fi adoptat în actuala formulă, întrucât este neconstituţional şi creează condiţii pentru blocarea comerţului, generând în final o ”sinucidere” economică a modelului de reciclare a ambalajelor, conform Capital.

Doru crede că toţi jucătorii sunt ameninţaţi de acest proiect care va distruge o piaţă funcţională, piaţă care va dispărea şi va fi înlocuită de un monopol. ”Proiectul reprezintă un act de expropriere a dreptului şi interesului economic, legal dobândit, a actualelor companii licenţiate, care funcţionează în condiţiile legii, întrucât anulează dreptul de funcţionare legal dobândit al acestora. Prevederile din ordonanţă sunt date astfel încât nicio companie care funcţionează astăzi să nu poată îndeplini aceste cerinţe”, arată acesta.

Valentin Mircea, expert în dreptul concurenţei, a susţinut că această măsură este, de fapt, o naţionalizare. ”E absurd ca statul să să vină şi să-ţi spună că nu mai ai dreptul asupra gunoiului tău, că nu-l mai poţi valorifica. Anomalia este aceea că guvernul vrea să sancţioneze o piaţă care începe să funcţioneze. Încet-încet ajungem la economia centralizată”, a spus Mircea.

Sursa: ziuadecj.realitatea.net