April 12, 2024

Se anunță o toamnă fierbinte in Florești. Primăria a pierdut la Curtea de Apel, iar autorizatiile de construire eliberate in baza PUG-ului expirat sunt in aer! (actualdecluj.ro-Cosmina Fernoagă)

Autorizațiile de construire și ceritificatele de urbanism emise  de Primăria Florești în baza Planului Urbanistic General (PUG), expirat încă din 2015, ar urma să fie anulate de Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), având în vedere că administrația locală a pierdut procesul la Curtea de Apel, ne informeaza actualdecluj.ro.

“In urma controlului efectuat de ISC, Primăria Florești a primit interdicție de a mai elibera autorizații de construire și certificate de urbanism, dat fiind faptul că „valabilitatea” PUG-ului  fusese prelungită nepermis de mult. Nemulțumit de decizia ISC, priamarul Floreștiului a optat pentru a o ataca în instanță, respectiv pentru a cere ca actul de control al ISC (procesul verbal), să se suspende, pentru a putea emite în continuare autorizații de construire. Într-o primă etapă, administrația locală Florești a obținut câștig de cauză la Tribunalul Cluj și a continuat să emită certificate de urbanism și autorizații de construire. Numai că în 22 august, la recurs, Curtea de Apel s-a pronunțat, printr-o decizie definitivă, în favoare ISC. Mai precis, procesul verbal prin care s-a constatat că Primăria Florești a emis și emite ilegal autorizații de construire este perfect valabil. În consecință, ISC-ului îi revine responsabilitatea de a controla toate autorizațiile și certificate de urbanism care au fost emise în toată această perioadă de interdicție pe care Primăria nu a respectat-o și de a le anula.

În mai multe rânduri, primarul Horia Șulea a precizat că nu se teme de interdicția ISC, mai cu seamă că noul PUG urma să intre în vigoare „foarte curând”. Numai că de la laudele primarului s-au scurs multe luni, iar PUG-ul cel nou tot n-a fost insitutit. Între timp, Primăria a emis zeci de autorizații de construire în baza PUG-ului expirat, fără a mai pune la socoteală eludările procedurii prin intermediul zecilor de Planuri Urbanistice Zonale aprobate.

Rămâne de văzut cum va proceda ISC în cazul construcțiilor realizate deja, conform acestor autorizații de construire, și ce opțiuni li se vor oferi beneficiarilor cărora li se vor anula autorizațiile de construire. Vom reveni cu detalii pe marginea acestui subiect.”

Cosmina FERNOAGA – actualdecluj.ro – https://actualdecluj.ro/primaria-floresti-a-pierdut-la-curtea-de-apel-autorizatiile-de-construire-eliberate-in-baza-pug-ului-expirat-sunt-in-aer/

P.S. Citeste si …http://fl24.acfasolutions.com/2018/07/13/noul-pug-al-florestiului-este-tot-cel-vechi-asa-au-decis-consilierii-locali/