December 4, 2023

Școlile și grădinițele vor fi închise// Sunt suspendate: programele de studii, stagiile de practică din spitale și transporturile autorizate înspre și dinspre Italia

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a decis, luni, închiderea tuturor școlilor din România începând de miercuri, 11 martie, până în 22 martie, cu posibilitatea de prelungire a măsurii în funcție de evoluția evenimentelor. Declarația a fost făcută de premierul interimar Ludovic Orban, care a transmis că este o măsură cu caracter preventiv.

Alături de premier au mai fost prezenți în conferința de presă ministrul Sănătății Victor Costache, secretarul de stat Raed Arafat, ministrul de Interne Marcel Vela, ministrul Educației Monica Anisie și ministrul Transporturilor Lucian Bode.

Orban a făcut un apel la toți liderii politici: ”Acest subiect nu este politic, vizează sănătatea și viața oamenilor. Nu poți să câștigi capital politic pe sănătatea oamenilor”.

Principalele declarații ale ministrului de Interne Marcel Vela:

 • Se aprobă suspendarea transportului rutier de persoane pentru toate cursele efectuate de operatorii de transport în perioada 10 martie – 31 martie, înspre și dinspre Italia.
 • Operatorii de transport rutier care tranzitează Italia au obligația de a comunica românilor din Italia faptul că vor intra în carantină sau izolare pe teritoriul României.
 • Operatorii feroviari vor avea obligația să afișeze mesaje prin care românii din Italia vor fi informați că vor intra în carantină sau izolare pe teritoriul României.
 • Se aprobă sistarea programelor de studii privind schimbul de experiență până în 31 martie.
 • Se aprobă suspendarea stagiilor de practică din spitale.
 • Furnizorii publici și privați de transport de persoane sunt obligați să dezinfecteze mașinile.
 • Toate instituțiile publice și private au obligația de a asigura la toalete prosoape, săpun și dezinfectant.

Monica Anisie, ministrul Educației:

 • Vor fi închise toate instituțiile de învățământ preuniversitar, atât de stat, cât și cele private: grădinițe, școli, licee, postliceale.

Ludovic Orban: 

 • Măsura se va aplica de poimâine, doar pentru 8 zile de curs. Am lăsat un timp de adaptare pentru ca părinții să găsească o soluție, fie pe cineva din familie, fie altă soluție.
 • Nu avem bază legală să oprim cetățenii români sau europeni să intre în țară.

Lucian Bode, ministrul Transporturilor:

 • Nicăieri nu scrie că închidem granițele, ca să fie clar.
 • Pe servicii regulate sunt 66 de linii operate de 91 de contractori, pe linia România-Italia și Italia-România. În total, sunt 294 de linii de transport. Noi, în hotărâre, am făcut referire la serviciile regulate, operate de firmele de transport.

Sursa: G4media.ro

1 thought on “Școlile și grădinițele vor fi închise// Sunt suspendate: programele de studii, stagiile de practică din spitale și transporturile autorizate înspre și dinspre Italia

 1. In sfarsit, o miscare inteligenta. Italienii au avut 10 zile sa faca ceva si au tot ignorat semnele clare. Acuma au sute de morti si mii de oameni pe moarte. In romania trebuie inchis tot pt 30 de zile alfel murim toti

Comments are closed.