June 12, 2024

Rusia „aproape a finalizat” pregătirea pentru ofensivă/Numărul trupelor ar fi depășit 127.000 de militari la frontieră

Potrivit celui mai recent raport al Ministerului ucrainean al Apărării, consultat de CNN, Rusia a desfășurat până acum peste 127.000 de militari în regiune.

„Puterea totală a grupului terestru al Forțelor Armate ale Federației Ruse pe direcția ucraineană este de peste 106.000 de trupe. Împreună cu componenta de navală și aeriană, numărul total al personalului militar este de peste 127.000 de soldați”, se arată în evaluarea Kievului.

Raportul denumește situația drept „dificilă” și susține că Ucraina crede că Rusia „încearcă să divizeze și să slăbească Uniunea Europeană și NATO”.

De asemenea, acțiunile Rusiei sunt „menite să limiteze capacitățile Statelor Unite”, se arată în raport, „pentru a asigura securitatea pe continentul european”.

Evaluarea vine în contextul în care trei runde de discuții diplomatice dintre Occident și Rusia, ce aveau scopul de a reduce tensiunile, au eșuat săptămâna trecută.

Informațiile militare ucrainene indică faptul că Rusia a desfășurat trupe din regiunile sale centrale și de est la granița de vest „în mod permanent”. La sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie, Rusia a mutat „stocuri de muniție, spitale de campanie și servicii de securitate” la graniță, iar conform Kievului, această comasare de forțe „confirmă pregătirea pentru operațiuni ofensive”.

Noul raport mai arată că Moscova sprijină peste 35.000 de rebeli în estul Ucrainei și are aproximativ 3.000 de trupe ce fac parte din personalul militar propriu în regiunea Donbas. Rusia neagă că ar avea forțe în estul Ucrainei.

Totodată, activitatea informațională a Rusiei împotriva Ucrainei s-a intensificat la rândul său, se mai arată în raport, iar zborurile de recunoaștere de-a lungul graniței s-au triplat față de aceeași perioadă a anului trecut.

Armata ucraineană a mai transmis că Rusia ar putea folosi rachete cu rază medie de acțiune pentru a „distruge obiecte vitale”, precizând că „grupuri tactice suplimentare de rachete operaționale de tip «Iskander» au fost transferate la graniță”.

La jumătatea lunii ianuarie, în apropierea Ucrainei există 36 de lansatoare Iskander, mai susține Kievul.

Rachetele Iskander sunt capabile să lovească ținte la 500-700 km distanță și ar putea viza în prezent inclusiv capitala Kiev, mai indică Ministerul ucrainean al Apărării.

Belarusul a anunţat marţi sosirea în teritoriul său a unui număr neprecizat de militari ruşi, oficial în vederea desfăşurării unor exerciţii de „pregătire de luptă”, în februarie, justificate prin intensificarea tensiunilor în jurul Ucrainei.

„Exerciţiile viitoare de pregătire operaţională şi de luptă au loc din cauza agravării situaţiei politico-militare în lume, creşterii continue a tensiunii în Europa, mai ales la frontiera de vest şi de sud a Belarusului”, se arată într-un comunicat al Ministerului belarus al Apărării, citat de AFP.

Este vorba despre manevre ruso-belaruse „improvizate”, a căror amploare, neprecizată, nu necesită notificarea vecinilor cu privire la detaliile lor, susţine Minskul. Polonia, Lituania Letonia şi Ucraina sunt cele patru părţi care trebuie informate în legătură cu aceste exerciţii, care se desfăşoară în două etape.

O primă etapă este prevăzută până la 9 februarie şi implică desfăşurarea de trupe ruse şi belaruse către zone declarate drept „ameninţate”, securizarea infrastructurilor de stat şi militare şi protecţia spaţiului aerian.

În cea de a doua etapă, 10-20 februarie, urmează să aibă loc, în mai multe baze militare din Belarus, manevre propriu-zise.

Dictatorul Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat aceste exerciţii luni, însă fără să precizeze un calendar.

El a justificat aceste exerciţii în faţa simpatizanţilor său prin consolidarea dispozitivului NATO în Polonia şi ţările baltice, dar şi prin situaţia din Ucraina.
Sursa: Comisarul.ro