September 12, 2024

România și alte nouă (9) țări solicită Comisiei Europene să le permită renunțarea la achiziția de vaccinuri anti-Covid

Statele din Estul Europei au trimis Comisiei Europene să renegocieze contractele pe baza cărora sunt asiguratele dozele de vaccin împotriva Covid-19. Mai exact, cele zece țări, printre care și România, care au semnat o scrisoare pe această temă sunt de părere că acest lucru ar trebui să fie posibil dacă situația pandemică o permite, dar și din perspectivă financiară, notează Politico, citat de observatnews.ro.

Polonia a venit cu această inițiativă, iar scrisoarea a fost semnată și de Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia.

Comisia a asigurat până la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului, o cifră de aproape zece ori mai mare decât populația Uniunii Europene. Statisticile din luna februarie arată că au fost livrate 1,3 miliarde au ajuns în posesia statelor.

“În ciuda semnelor că pandemia se află în scădere și că au fost atinse niveluri satisfăcătoare de vaccinare în întreaga uniune, contractele cu producătorii de vaccinuri prevăd furnizarea de cantități de vaccinuri care depășesc în mod semnificativ nevoile și capacitatea statelor membre de a le absorbi”, se arată în scrisoare.

Țările care au semnat scrisoarea susțin că dozele de vaccin riscă să rămână nefolosite, având în vedere problemele cu care s-au confruntat donațiile de vaccinuri, ceea ce reprezintă “o risipă de resurse care nu poate fi explicate în mod rezonabil publicului”.

Semnatarii acestei scrisori sunt de părere că eforturile depuse de Comisia Europeană pentru a renegocia contractele nu au mers suficient de departe. Țările scriu că părțile din contracte care reglementează achizițiile de vaccinuri trebuie modificate. Documentul menționează, de asemenea, problemele legate de valabilitatea serurilor, acestea fiind livrate aproape de data expirării lor, lucru menționat pentru prima dată de țările baltice. Din această cauză, oficialilor de la Bruxelles le este cerută o perioadă minimă de valabilitate.

Alte cereri includ asigurarea protecției vaccinurilor împotriva celor mai recente variante circulante și posibilitatea ca Autoritatea UE pentru pregătirea și răspunsul în caz de urgență în domeniul sănătății să cumpere vaccinuri neutilizate pentru a crea un stoc comun și, de asemenea, să permită donații către restul lumii într-un mod mai coordonat.

sursa: observatornews.ro