July 17, 2024

CCIR propune o reorganizare teritorială totală: 15 județe, pe modelul Curtilor de Apel, și redefinirea noțiunii de comună

Camera de Comerț și Industrie a României a organizat o întâlnire de lucru cu importante organizații patronale și profesionale sectoriale din România. Discuțiile s-au axat pe situația economică actuală, posibilitățile de dezvoltare și de promovare a produselor și serviciilor românești și modalitățile de reducere a cheltuielilor publice.

Organizațiile semnatare, opt (8) la numar, consideră drept prioritară reorganizarea teritorială totală a României prin reducerea numărului de județe la 15, precum și redefinirea noțiunii de comună ca localitate cu cel puțin 5000 de locuitori.

“Reorganizarea ar trebui să se realizeze pe modelul organizării Curților de Apel, care sunt în număr de 15, respectiv la București, Craiova, Timișoara, Oradea, Cluj, Suceava, Iași, Galați, Constanța, Ploiești, Pitești, Alba-Iulia, Târgu Mureș, Bacău, Brașov.

Se poate prelua acest model și în cazul județelor, mai ales că în Constituția României nu se vorbește de un anumit număr de județe. Evident, acest lucru trebuie să fie asumat de către decidenți, fiind, totodată, și un act de curaj politic, în urma unei dezbateri consistente și transparente privind economiile ce se pot face astfel la bugetul public, bani ce pot fi reinvestiți în economia românească.”, se menționează în comunicatul CCIR și publicat pe site-ul instituției.

Semnatarii comunicatului sunt: Camera de Comerț și Industrie a României; Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase ROMPAN; Federația Patronală din Industria Materialelor de Construcții din România PATROMAT; Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România LAPAR; Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România ANAT; Federația Operatorilor Români de Transport FORT; Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă ONIV; Asociația Brokerilor din România.

P.S. Curtea de Apel Cluj are arondate judeţele Cluj, Maramureș Bistrița-Năsăud şi Sălaj.