Fri. Jul 1st, 2022

CCIR propune o reorganizare teritorială totală: 15 județe, pe modelul Curtilor de Apel, și redefinirea noțiunii de comună

Camera de Comerț și Industrie a României a organizat o întâlnire de lucru cu importante organizații patronale și profesionale sectoriale din România. Discuțiile s-au axat pe situația economică actuală, posibilitățile de dezvoltare și de promovare a produselor și serviciilor românești și modalitățile de reducere a cheltuielilor publice.

Organizațiile semnatare, opt (8) la numar, consideră drept prioritară reorganizarea teritorială totală a României prin reducerea numărului de județe la 15, precum și redefinirea noțiunii de comună ca localitate cu cel puțin 5000 de locuitori.

“Reorganizarea ar trebui să se realizeze pe modelul organizării Curților de Apel, care sunt în număr de 15, respectiv la București, Craiova, Timișoara, Oradea, Cluj, Suceava, Iași, Galați, Constanța, Ploiești, Pitești, Alba-Iulia, Târgu Mureș, Bacău, Brașov.

Se poate prelua acest model și în cazul județelor, mai ales că în Constituția României nu se vorbește de un anumit număr de județe. Evident, acest lucru trebuie să fie asumat de către decidenți, fiind, totodată, și un act de curaj politic, în urma unei dezbateri consistente și transparente privind economiile ce se pot face astfel la bugetul public, bani ce pot fi reinvestiți în economia românească.”, se menționează în comunicatul CCIR și publicat pe site-ul instituției.

Semnatarii comunicatului sunt: Camera de Comerț și Industrie a României; Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase ROMPAN; Federația Patronală din Industria Materialelor de Construcții din România PATROMAT; Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România LAPAR; Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România ANAT; Federația Operatorilor Români de Transport FORT; Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă ONIV; Asociația Brokerilor din România.

P.S. Curtea de Apel Cluj are arondate judeţele Cluj, Maramureș Bistrița-Năsăud şi Sălaj.

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.

1 thought on “CCIR propune o reorganizare teritorială totală: 15 județe, pe modelul Curtilor de Apel, și redefinirea noțiunii de comună

  1. O idee tâmpita despre care nici nu are sens să scrieți.
    Dacă Patronatul din Morărit propune o nouă organizare administrativă a țării „suntem pe nicăieri !” Revenim la regiunile din perioada stalinistă ?”
    Ideea fundamentală din administrația publică este ca autoritățile să fie cât mai apropape de cetățean, nu cât mai departe.
    Să se reducă cheltuielile publice, dar să fie plaate în sarcina cetățeanului. De pildă un locuitor din zona Sângeorz Băi dacă are o problemă să vină până la Cluj, că la Bistrița „e prea aproape”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

test11