October 24, 2024

Rezultatele Evaluării Naționale 2019// Analfabetismul funcțional la clasa a II-a este de peste 40%!

Mai puțin de jumătate dintre elevi știu la finalul clasei a II-a, după 3 ani de școală, să scrie un text pornind de la câteva întrebări și sub 60% redactează acel text scriind corect cuvintele, propozițiile și semnele de punctuație. Acestea sunt rezultatele obținute de elevi la Evaluarea Națională la clasa a II-a 2019 și confirmă procentul de analfabetism funcțional de peste 40 arătat de testele PISA 2018.
Situația este “gravă”, avertizează departamentul Ministerului Educației care a publicat încă de pe 10 februarie raportul Evaluărilor Naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a 2019, dar în acest răstimp Ministerul Educației nu a revenit nici măcar cu un comunicat pentru a explica rezultatele testării pe care o organizează anual și care este un puternic predictor pentru performanțele școlare ale acestor copii, informeaza edupedu.ro.

La Scris, decalajul între rural-urban este de peste 17 puncte procentuale, doar la clasa a II-a.

a Matematică, doar 75,06% dintre elevi reușesc să folosească corect numerele în calculele elementare la finalul clasei a II-a (după 3 ani de școală) și – dintre aceștia – mai puțin de 69% reușesc să facă adunări-scăderi și doar 65% pot să efectueze înmulțiri și împărțiri la finalul clasei a II-a, operații prevăzute de curriculum.

Remarcăm, însă, că specialiștii Ministerului Educației nu menționează nicăieri în raportul de 100 de pagini câți elevi de clasa a II-a au participat la această testare în 2019, pentru a putea vedea dimensiunea reală a eșecului curriculumului sau a aplicării acestuia și pentru a putea calcula ce înseamnă, raportat la numărul integral de copii testați, acest 65% din 75,06% care nu știu înmulțirea și împărțirea la finalul clasei a II-a.

  • “Menționăm că, până la data elaborării prezentului raport, nu au fost încărcate toate rezultatele obținute de elevi în urma acestei evaluări” – spune în raport Centrul din subordinea Ministerului Educației, la aproape 1 an de la examinarea copiilor.
  • “Prezenta analiză statistică a rezultatelor obţinute de elevii care au participat la Evaluarea competențelor fundamentale la finalul clasei a II-a în anul școlar 2018-2019 (EN II-2019) are la bază rezultatele înregistrate în aplicația dedicată acestui tip de evaluare națională”, susțin autorii raportului.

Amintim că elevii de clasa a II-a sunt testați, în fiecare an în luna mai, la Scris în limba și limba maternă, Citit în limba română și în limba maternă, Matematică. Rezultatele individuale ale copiilor nu se trec în catalog, nu se fac publice și se comunică de învățători fiecărui părinte în parte. Învățătorii trebuie apoi să realizeze planuri individualizate de învățare pentru elevii la care identifică anumite probleme, iar Ministerul Educației verifică în acest mod dacă curriculumul școlar pe care l-a construit și-a atins rezultatele scontate sau trebuie modificat.

Centrul Național de Evaluare și Examinare din subordinea Ministerului Educației a publicat pe 10 februarie 2020 rezultatele la nivel național ale Evaluării elevilor de clasa a II-a în 2019.

Rezultatele elevilor la Scris-Citit clasa a II-a

La Scris, autorii raportului spun că “elevii întâmpină mai multe dificultăți să redacteze un text pe baza unor întrebări decât să scrie un bilet de mulțumire. Astfel, în jur de 60% dintre elevii evaluați reușesc să scrie corect textul cerut”.

Raportul avertizează că “în ceea ce privește scrierea corectă a cuvintelor și a propozițiilor, precum și corectitudinea utilizării semnelor de punctuație, situația este mult mai gravă, deoarece mai puțin de 60% dintre elevi scriu corect biletul și mai puțin de 50% scriu corect textul pe bază de întrebări”. Iar decalajul între rural-urban este de peste 17 puncte procentuale.

Citește articolul integral pe edupedu.ro.