May 19, 2024

Război civil în Rusia/Cod roșu la Moscova: cuiburi de mitralieră instalate la intrarea în capitala Rusiei, mașini blindate pe străzi, alerte cu bombă

Pe rețelele sociale au apărut imagini cu cel puțin trei elicoptere militare rusești doborâte deasupra spațiului aerian rusesc, cel mai probabil chiar de către mercenarii Wagner. Conform unor surse media rusești, piloții ruși au primit ordin să atace convoaiele Wagner, despre care li s-a comunicat că ar fi trupe ucrainene.

Evgheni Prigojin a lansat o declarație de război față de Ministerul Apărării de la Moscova, iar mercenarii Wagner au preluat controlul orașului Rostov pe Don. Prigojin susține că i se alătură armata. Parchetul a anunțat că l-a inculpat oficial pentru rebeliune armată, iar Putin i-a acuzat direct pe mercenarii lui Prigojin de „trădare” și de faptul că au „înfipt un cuțit în spate” trupelor ruse.

ACTUALIZARE 16:50 Militarii ruși au instalat un cuib de mitralieră la marginea Moscovei, conform unor imagini publicate pe rețelele sociale. De asemenea, autoritățile ruse au instalat filtre de acces intrarea din sud-vestul Moscovei, de pe autostrada M4, folosită de mercenarii Wagner pentru a ajunge în capitala Rusiei, informează The Guardian.

Alte imagini publicate pe Internet arată inclusiv un transportor blindat precum și „tranșee” săpate la intrarea în Moscova.

ACTUALIZARE 16:45 Presa rusă publică un videoclip în care forțele speciale Akhmat ale liderului cecen, Ramzan Kadîrov, se pregătesc să intre în Rostov.

ACTUALIZARE 16:36 Șeful regiunii Lipetsk, Igor Artamonov, a confirmat că trupele Wagner se deplasează în regiune. Potrivit guvernatorului, agențiile de aplicare a legii și autoritățile regionale iau toate măsurile de securitate necesare, scrie Nexta.

ACTUALIZARE 16:35 Locuitorii din Rostov au fost atenționați cu privire la posibila trecere a echipamentelor militare pe străzi, relatează agenția de presă TASS. Autoritățile au îndemnat cetățenii să nu părăsească locuințele din motive de securitate, într-un mesaj postat de Aleksey Logvinenko, șeful administrației orașului, pe canalul său Telegram.

ACTUALIZARE 16:30 Serviciul federal de supraveghere a comunicaţiilor, tehnologiei informaţiei şi mass-media din Rusia, Roskomnadzor, a blocat grupurile Wagner pe rețeaua de socializare VKontakte pentru a opri posibilele apeluri de participare la o revoltă militară, relatează TASS.

ACTUALIZARE 15:45 Grupul Wagner a publicat un mesaj pe rețeaua Telegram în care prezintă motivele pentru care aceștia sunt „susținuți” de Rusia și de poporul rus.

„De ce ne susține țara? Pentru că noi am mers în marșul dreptății, noi am fost bombardați mai întîi cu artileria apoi din eleicoptere, noi am mers fără să tragem un foc, nu am atins niciun militar în termen, nu am ucis pe drum niciun om”, se arată în mesajul Wagner.

Mercenarii din subordinea lui Prigojin spun că au fost bombardați de avioanele și elicopterele armatei ruse, în momentul când au intrat în Rostov.

„Am intrat în Rostov și am cucerit sediul centrului militar fără niciun foc. Nu am încurcat treaba niciunui om. Pe străzi sunt oameni care flutură streagurile Wagner, în magazine oamenii îi roagă pe soldații noștri să nu plătească, pentru că vor să ne facă un bine”, se mai arată în mesaj.