May 19, 2024

UPDATE (1) Rusii se omoara intre ei// Rebeliune militara in Rusia!

Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat o declarație de război față de Ministerul Apărării de la Moscova, iar mai multe coloane puternic înarmate, inclusiv cu tancuri, înaintează spre Moscova. Prigojin susține că i se alătură armata. Parchetul a anunțat că l-a inculpat oficial pentru rebeliune armată, iar Kremlinul susține că președintele Vladimir Putin este informat de orice evoluție nouă.

Nu se știe însă dacă el este la Kremlin, la reședința oficială din afara Moscovei sau în alt loc sigur. Cert este că atât la Moscova, cât și în alte orașe este alertă maximă, blindate pe străzi și filtre ale forțelor de securitate. De la Washington, Casa Albă a anunțat că președintele Joe Biden este informat despre situația explozivă din Rusia, iar Statele Unite sunt în contact cu aliații din NATO.

ACTUALIZARE 15:45 Grupul Wagner a publicat un mesaj pe rețeaua Telegram în care prezintă motivele pentru care aceștia sunt „susținuți” de Rusia și de poporul rus.

„De ce ne susține țara? Pentru că noi am mers în marșul dreptății, noi am fost bombardați mai întîi cu artileria apoi din eleicoptere, noi am mers fără să tragem un foc, nu am atins niciun militar în termen, nu am ucis pe drum niciun om”, se arată în mesajul Wagner.

Mercenarii din subordinea lui Prigojin spun că au fost bombardați de avioanele și elicopterele armatei ruse, în momentul când au intrat în Rostov.

„Am intrat în Rostov și am cucerit sediul centrului militar fără niciun foc. Nu am încurcat treaba niciunui om. Pe străzi sunt oameni care flutură streagurile Wagner, în magazine oamenii îi roagă pe soldații noștri să nu plătească, pentru că vor să ne facă un bine”, se mai arată în mesaj.

ACTUALIZARE 15:30 Site-ul independent Oryx, una din cele mai respectate surse de informații deschise (OSINT), care a fost lăudat inclusiv de fostul șef al CIA, David Petraeus , pentru acuratețea informațiilor sale, a publicat prima listă a pierderile înregistrate după confruntările de sâmbătă dintre mercenarii Wagner și armata rusă.

ACTUALIZARE 15:10 Avionul prezidențial al dictatorului Vladimir Putin a decolat sâmbătă de la Moscova cu destinația Sankt Petersburg, informează Anton Gherașcenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne.

Imaginile cu traseul avionului lui Putin au fost publicate pe aplicația online FlightRadar.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat informația și a spus agenției ruse Tass că Putin nu a zburat spre Sankt Petersburg.

ACTUALIZARE 14:40 Trupele de mercenari Wagner au preluat controlul asupra unor „facilități militare” din orașul Voronej, au declarat surse militare rusești pentru Reuters .

Pe rețelele sociale au apărut primele imagini cu luptele dintre mercenari și armata regulată rusă. Într-un astfel de clip vide se observă ceea ce pare a fi un convoi de mercenari Wagner, printre de mașini civile, atacat de aviația rusă.

ACTUALIZARE 12:36 Cel puțin 10 generalil ruși s-au alăturat mercenarilor Wagner conduși de Prigojin. Informație în curs de actualizare.

De asemenea, o coloană groasă de fum a fost filmată sâmbătă în apropiere de orașul Voronej, cel mai probabil cauzată de prăbușirea sau doborârea unui elicotper al armatei ruse.

ACTUALIZARE 10.05. Declarația lui Vladimir Putin:

“Luptăm pentru viața cetățenilor noștri și integritatea noastră teritorială

Să fim uniți. Să facem totul pentru a oprit această mișcare.

Este o încercare din interior, este trădare față de cei care luptă pe front, un cuțit în spate pentru cetățenii noștri.

Este o lovitură pentru poporul nostru în întregimea lui. Măsurile pe care le vom lua vor fi extrem de dure. Oamenii responsabili vor fi aduși cu certitudine în fața justiției.”

ACTUALIZARE 9.55 Grupul paramilitar Wagner a susținut sâmbătă că a preluat controlul asupra instalațiilor militare rusești din orașul rus Voronezh, scrie BBC.

“Facilitățile militare din Voronezh sunt luate sub controlul Wagner. Armata trece de partea oamenilor”, se arată într-o scurtă declarație de pe canalul Telegram a grupării.

ACTUALIZARE 9.45 Forțele de securitate ruse au încercuit centrul Wagner din Sankt Petersburg

Forțele de securitate ruse au încercuit clădirea centrului Wagner din Sankt Petersburg, potrivit publicației de stat ruse RIA Novosti, scrie CNN.

Pe canalele Telegram au fost distribuite imagini cu agenți de securitate la sediul din Sankt Petersburg și un cordon de securitate în jurul clădirii.

09:51 O sursă de securitate rusă a declarat sâmbătă pentru Reuters că luptătorii Grupului Wagner au preluat controlul asupra tuturor siturilor militare din orașul Voronej, situat la aproximativ 500 km sud de Moscova.

ACTUALIZARE 9.45

Trupele Wagner anunță că au doborât 3 elicoptere ale armatei ruse

09:24Ministerul rus al Apărării a afirmat sâmbătă, într-o declarație adresată luptătorilor mercenari din Grupul Wagner, că au fost „înșelați și târâți într-o activitate criminală” de către șeful Wagner, Evgheni Prigojin, informează Reuters.

Într-o declarație postată pe Telegram, ministerul i-a îndemnat pe luptătorii Wagner să ia legătura cu reprezentanții săi și cu cei ai serviciilor de aplicare a legii și a promis că le va garanta securitatea.

09:10Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, afirmă că forţele sale au preluat controlul asupra facilităţilor militare de la Rostov pe Don şi asupra aerodromului de acolo, relatează CNN.

09:08 Comitetul antiterorist al Rusiei a declarat sâmbătă că impune un regim antiterorist în Moscova și în regiunea înconjurătoare, pe fondul revoltei grupului de mercenari Wagner, a relatat agenția de presă de stat RIA, citată de Reuters.

ACTUALIZARE 9.05. Vladimir Putin va susține o declarație de presă în curând, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru TASS.

ACTUALIZARE 8.00 Prigojin a transmis sâmbătă dimineaţa că se află în cartierul general al armatei ruse din oraşul Rostov, un centru-cheie pentru asaltul Rusiei asupra Ucrainei, şi că a preluat controlul asupra unor situri militare, inclusiv asupra unui aerodrom.

ACTUALIZARE 7.30: Evgheni Prigojin susține că mercenarii săi au intrat fără luptă în orașul Rostov pe Don din sudul Rusiei, după ce au trecut granița din Ucraina, unde luptau în Donbas cu trupele Kievului.

Prigojin susține și că ar fi ocupat sediul comandamentului militar din oraș și că vrea să înainteze spre capitală. Geografic, îl despart de Moscova peste o mie de kilometri.

ACTUALIZARE 7.10, sâmbătă 24 iunie – Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a cerut sâmbătă mercenarilor din grupul Wagner ”să nu facă o greşeală ireparabilă” şi să nu execute ordinele lui Evgheni Prigojin, şeful grupului, după ce acesta a făcut apel la o revoltă armată împotriva Ministerului rus al Apărării.

”Facem apel la luptătorii armatei private să nu facă o greşeală ireparabilă, să înceteze orice acţiune armată împotriva poporului rus, să nu execute ordinele criminale şi trădătoare ale lui Prigojin, să ia măsuri pentru arestarea acestuia”, se arată într-un comentariu al FSB, citat de Interfax.

Serviciul a precizat că ”direcţia de investigaţii (…) a deschis un dosar penal legitim şi bine fundamentat împotriva lui Prigojin” pentru ”organizarea unei rebeliuni armate”, o infracţiune ce se pedepseşte de la 12 la 20 de ani de închisoare.

Ora 07.05: Liderul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a spus că el şi cei 25.000 de oameni ai săi sunt gata să moară pentru „patrie” şi ”să elibereze poporul rus” de ierarhia militară împotriva căreia a intrat în rebeliune, transmite AFP.

„Suntem cu toţii gata să murim, toţi cei 25.000. Şi după aceea vor mai fi 25.000. Pentru că murim pentru patrie, murim pentru poporul rus care trebuie eliberat de cei care bombardează populaţia civilă”, a declarat Prigojin într-un nou mesaj audio pe Telegram.