Fri. Sep 30th, 2022

PSD vrea noi creșteri de pensii și salarii. Ministrul Muncii: Salariul minim crește la 3.000 lei. Pensia minimă se majorează la 1.100 lei

Salariul minim brut va crește de anul viitor la 3.000 lei, de la 2.550 lei în prezent, pensia minimă se majorează de la 1.000 lei la 1.100 lei, iar valoarea punctului de pensie crește de la 1.586 lei la 1.745 lei, propune ministrul Muncii social-democrat Marius Budăi, informeaza economedia.ro.

Ministrul a afirmat că impactul bugetar al majorării pensiilor este de 11 miliarde lei.

Foto remedia.ro// Minstrul Muncii – Marius Budăi

Potrivit ministrului, din salariul minim de 3.000 lei, 2.800 lei vor fi taxați, iar 200 lei rămân în continuare netaxați.

Întrebat care este efectul majorării salariul minim, ministrul Muncii a precizat că nu există decât un impact pozitiv pe buget, fără a preciza și impactul pe care trebuie să îl suporte companiile pentru această majorare.

Întrebat dacă a consultat mediul de afaceri, Budăi a precizat că urmează să discute cu acesta în Consiliul Național Tripartit. „Aceste măsuri pe care le luăm de la începutul anului au fost luate în discuție cu mediul de afaceri. Această majorare este propunerea cu care PSD merge în Consiliul Național Tripartit. Nu avem discuțiile finalizate, nu avem un acord. Dar este o necesitate ca salariul minim să crească”, a spus Budăi.

Referitor la majorarea voluntară de 200 de lei a salariului minim, pentru care angajatorii nu sunt taxați, ministrul Muncii a precizat că ea a fost operată pentru 70.000 de contracte.

Referitor la numărul de contracte part-time, după ce Guvernul a decis suprataxarea acestora, ministrul a precizat că cele 100.000 de contracte s-au transformat toate în contracte cu normă întreagă.

Sursa: economedia.ro

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11