April 12, 2024

Proiectul ”PORȚI VERZI” – Parteneriat româno–maghiar pentru sprijinirea școlarizării copiilor săraci din Africa

Proiectul internațional “Porți verzi“ este o competiție adresată elevilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 15 ani. Această competiție este lansată de Fundația Europeană de Tineret Pentru Ungaria alături de Organizații precum ”Sternsinger”, „Acțiune globală”, „Plant For Planet”, precum și partenerii Fundației pentru Africa.

Elevii școlii noastre participă la acest proiect pentru al șaselea an consecutiv, rezultatele fiind pe măsura implicării lor. Și în acest an, la sețiunea ”Datini de Crăciun”, grupul școlii noastre, coordonat de doamna profesoară Andreea Rebenciuc, a obținut medalia de aur.
La secțiunea ”Ecologie”, grupul ”PHEONIX”, reprezentând școala noastră și coordonat de domnii profesori Ileana Goșa și Valentin Suciu, a realizat șase planșe deosebit de sugestive pe tema “Poluarea apei”. Aceste planșe au fost expuse de elevii noștri în diverse locații din Florești și Cluj Napoca.

Locațiile unde au fost expuse planșele sunt: Școala Gimnazială “Gheorghe Șincai“ Florești, Primăria Comunei Florești, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Liceul Tehnologic “Ralulca Ripan“ Cluj-Napoca, Liceul Teoretic “Eugen Pora” Cluj-Napoca, Gradinița ” Zana Zorilor” Cluj-Napoca. Călătoria va continua săptămâna acesta în locații precum: Școala Gimnazială Luna de Sus, Com. Florești, Gradinița cu P.P. ”Cetatea Fetei” Florești, S.C. Crainc S.A. Cluj-Napoca.

Astfel, prin intermediul culorilor, elevii noștri trag un semnal de alarmă asupra impactului puternic pe care locuirea și mai ales indiferența umană îl au asupra apelor curgătoare și mai apoi asupra mărilor și oceanelor.

Mesajul creațiilor lor plastice punctează ideea că prin contaminarea mediului înconjurător, întreaga populație este expusă riscurilor. În desene, este remarcabil contrastul între albastrul apei și verdele pădurii, pe de o parte, și nuanțele de gri și maro, pe de altă parte, cele din urmă simbolizând natura poluată, lipsită de culoare.

Director: Prof. Ilea-Bonda Violeta
Director adjunct: Prof. Fertea Ella