May 28, 2023

Printr-un comunicat, pompierii prezenti la incendiul de strada Porii recunosc ca au avut probleme cu tehnica din dotare Vezi comunicatul!

Apelul de urgență a fost primit la ora 15:01, iar primele forțe alocate la caz au fost din locația cea mai apropiată de locul incendiului, Punctul de Lucru Florești (aparține de Detașamentul 2 Cluj-Napoca), respectiv o autospecială de stingere și un echipaj SMURD. Primele echipaje au ajuns la locul intervenției la ora 15.09.

În urma recunoașterii efectuate, pompierii au constatat că flăcările se manifestau generalizat, într-un apartament de la etajul 4 (ultimul etaj al blocului). Important de menționat este faptul că materialele utilizate pentru compartimentarea apartamentelor de la ultimul etaj prezentau un nivel scăzut de rezistență la foc, ceea ce a favorizat propagarea rapidă a arderii pe orizontală.

Simultan cu alertarea primelor echipaje de la Punctul de Lucru Florești au fost dispuse măsuri pentru suplimentarea dispozitivului de stingere. Astfel, la ora 15:06 s-au trimis o autospecială de stingere și o autoscară de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca. Referitor la autoscară, în momentele în care s-a încercat utilizarea pentru refularea apei, această autospecială s-a confruntat cu probleme tehnice (electrovalva principală nu a permis refularea apei). Pompierii s-au adaptat cât mai repede situației neprevăzute și au întins o linie de furtun pe treptele autoscării, până la nacelă, de unde au refulat apă pe acoperișul blocului. Dispozitivul de stingere realizat prin intermediul autoscării nu a fost singura soluție adoptată de pompieri, aceștia realizând dispozitive și la interiorul blocului de la începutul intervenției.

Facem mențiunea că autoscara este un echipament nou, care se regăsește în dotarea ISU Cluj din data de 23.03.2022. Având în vedere problema apărută pe timpul exploatării, o comisie tehnică de la nivelul inspectoratului va stabili cauzele deficiențelor apărute. Menționăm că autospeciala a fost scoasă din intervenție până la identificarea și remedierea problemei tehnice

Totodată, având în vedere imaginile apărute în spațiul public în care o persoană îmbrăcată în haine civile se află în punctul de comandă al autoscării, facem precizarea că aceasta este pompier în cadrul ISU Cluj, venit în ajutorul colegilor din timpul liber.

În sprijinul echipajelor care acționau deja în Florești, la ora 15:18 a început deplasarea o autospecială de stingere de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca. Din cauza traficului aglomerat, aceasta a traversat orașul în 22 de minute. Ca urmare a problemei tehnice întâmpinate la autoscara de la fața locului, la ora 15:42 s-a trimis o altă autoscară de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca.

Ulterior, au fost alocate la caz alte două autospeciale de stingere de la Garda de Intervenție Gilău și Detașamentul 1 Cluj-Napoca.