April 24, 2024

Primarii din Alianta Vestului s-au intalnit cu reprezentantii C.E.: autostrada Cluj – Oradea – Arad – Timisoara

Primarii municipiilor care constituie Alianţa Vestului (AVE) s-au întâlnit la Timişoara,cu reprezentanţi ai Comisiei Europene (CE) cărora le-au prezentat proiectele majore pentru care vor finanţare pe viitorul exerciţiu financiar european 2021-2027. 

“Noi am propus să legăm cele două capitale de regiune, Clujul de Timişoara prin Oradea şi Arad, am propus ca Autostrada Transilvania (A3), care leagă Clujul de Oradea şi apoi spre Borş, să primească o susţinere financiară. Între Arad şi Timişoara este nevoie să punem în practică autostrada care intră la Borş, trece pe lângă Oradea şi se conectează la Arad. Contăm foarte mult pe legătura Timişoarei cu Belgrad, mai ales că în 2021 Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii”, a declarat primarul Aradului, Gheorghe Falcă.

Pe lângă sistemul rutier, edilii AVE vor să creeze conectarea cu centurile din jurul acestor patru oraşe, iar în etapa a doua să se treacă în analiză calea ferată care trebuie să ajungă la un nivel de infrastructură de 160 km/oră.

“În acest moment, doar tronsonul de la Curtici – Arad spre Deva este în lucru pentru această viteză, se proiectează tronsonul între Arad şi Timişoara şi ne interesează ca de la Cluj la Oradea şi apoi la Arad să ajungem în primul rând la electrificarea liniei ferate, pentru că acum nu este electrificată şi să ajungem la nivelul la care infrastructura să permită un tren de viteză. Am prezentat CE faptul că în acest moment există un tren privat care face legătura între Timişoara şi Cluj cu o locomotivă care poate să prindă 200 km/oră, dar infrastructura o menţine la 50 km/oră. Toate aceste proiecte integrate atât cu planurile naţionale cât şi cu cele locale, bazându-ne şi pe două spitale regionale, la Cluj şi la Timişoara, care vor deservi întreaga regiune”, a detaliat Falcă.

Alături de primarii Nicolae Robu (Timişoara), Gheorghe Falcă (Arad) şi Emil Boc (Cluj), dar fără Ilie Bolojan (Oradea) au fost prezenți reprezentanţi ai Directoratului General pentru Programe Politici Regionale pe lângă CE, directorii Agenţiilor de Dezvoltare Regională Nord-Vest şi Vest.

Edilii au prezentat principalele proiecte pe care municipiile lor le au şi proiectele mari pe care vor să le deruleze împreună pentru macroregiunea constituită din cele două regiuni de dezvoltare. După această informare, primarii vor începe să lucreze efectiv la marile proiecte pe care le vor pregăti spre depunere pe viitorul ciclu financiar UE. Totul depinde, însă, şi de poziţia guvernului.

SURSA: ziuadecj.realitatea.net