July 25, 2024

Primaria Floresti a castigat la Tribunalul Cluj procesul privind instituirea taxei auto de mediu/mare tonaj (HCL 93/2019). Decizia poate fi atacata la Curtea de Apel

In 2016, datorita ritmului de dezvoltare al constructiilor in Floresti si al procentului de 95% strazi asfaltate, primarul Horia Sulea le-a propus consilierilor locali floresteni adoptarea unui Proiect de Hotarare privind “majorarea taxei pentru masinile de mediu/mare tonaj care circula pe drumurile publice de la 10 lei la 100 de lei/zi. Proiectul primarului a fost adoptat (HCL 124/2016), iar Institutia Prefectului si-a dat acordul de legalitate.

Firma Lale Serv Srl, cu sediul in Ilfov, detinuta de catre Serhat Topbas (n.red. turcul cu Hala de saltele de pe Florilor!), a atacat in instanta HCL 124/2016 si a castigat atat la tribunalul Cluj, cat si la Curtea de Apel Cluj.

Doi ani mai tarziu, in 2018, primarul Horia Sulea revine in Consiliul Local Floresti cu acelasi proiect de hotarare privind majorarea taxei auto pentru masinile cu mediu/mare tonaj doar ca taxa era de 50 de pe zi.

Foto Arhiva

Consilierii locali au votat proiectul HCL 39/2018 si Institutia Prefectului si-a dat, inca o data, acordul de legalitate.

Doar ca Lale Serv SRL si Contech Logistic SRL au atacat HCL 39/2018 la Tribunalul Cluj si au avut castig de cauza.

Ce declara in 2019 primarul Horia Sulea:

“In prezent, la nivelul UAT Floresti, nu exista absolut nicio taxa auto de mediu/mare tonaj. Interesant este ca unii agenti economic de buna credinta considera ca instituirea unei taxe de acest tip este benefica pentru comunitate, pentru repararea si intretinerea strazilor, iar altii nu, dar pun presiune pe administratia locala si dezinformea populatia. O taxa auto pentru masinile de mediu/mare tonaj este imperios necesara. Drumurile se pot repara si cu acesti bani!”

In consecinta, a reintrat in vigoare HCL 19/2009, care prevedea o taxa de doar 10 lei/zi pentru masinile de mediu/mare tonaj care circula pe drumurile publice aflate pe raza Floresti.

Primarul revine pentru a treia oara in CL Floresti cu proiectul, insa unul cu taxe diferentiate, in functie de tonaj – HCL 93/2019. si acest proiect a primit aviz de legalitate din partea Institutiei Prefectului.

Lale Serv SRL si Contech Logistic SRL fac ce stiu cel mai bine si ataca in instanta proiectul. Plangerea a fost depusa pe 2/12/2019.

Doar ca de aceasta data, magistratii de la Tribunalul Cluj – Sectia Mixta de Contencios Administrativ si Fiscal – au respins cererea formulata de catre reclamantele mai sus-mentionate si considera LEGALA HCL 93/2019. 

Decizia a fost data de 31.07/2020, cu drept de recurs in 15 zile la Curtea de Apel Cluj.

P.S. La vremea respectiva, mai precis in 11.06.2019, Stefan Goia, administrator public al Comunei Floresti, a trimis catre C.L. Floresti un referat prin care solicita Abrogarea HCL/2019. Vezi foto!