Mon. Dec 5th, 2022

Presedintele doreste prelungirea Starii de Alerta, dar pe “jumatate”. Vezi declaratia lui Klaus Iohannis!

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că după 15 iunie vor putea fi redeschise mallurile, dar fără restaurante și locuri de joacă, va fi posibilă redeschiderea afterschool-urilor, a grădinițelor și școlilor private, a sălilor de fitness și a piscinelor exterioare. Totuși, va fi prelungită starea de alertă, cu mai puține restricții, iar președintele face apel la parlamentari să dea un vot pentru.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

Am luat în discuție situația actuală a pandemiei.

Măsurile de relaxare: având în vedere că numărul de noi îmbolnăviri nu a scăzut și nu a crescut semnificativ, considerăm că e posibil să continuăm cu câteva noi măsuri de relaxare după 15 iunie.

Aș exemplifica cele mai importante:

După 15 iunie se vor putea redeschide mallurile, dar fără restaurante și locuri de joacă.

Vor fi permise evenimente private, nu publice, cu maximum 50 de participanți în exterior și maximum 20 în interior.

Pentru părinți: va fi posibilă după 15 iunie redeschiderea afterschool-urilor, a grădinițelor și școlilor private.

După 15 iunie va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness, dar cu respectarea unor norme de distanțare.

Vor putea fi deschise piscinele exterioare.

Este important ca ușor-ușor să renunțăm la unele măsuri, unde este posibil. S-a găsit un criteriu obiectiv, lucrurile vor fi mai relaxate în relația cu statele unde numărul de îmbolnăviri în ultimele 14 zile e sub 5 cazuri la un milion de locuitori. Deocamdată, la acest criteriu obiectiv nu se încadrează state precum Italia, Spania, Franța, Belgia, Olanda, Suedia. În acest sens, având un criteriu obiectiv, vom urmări cu mare atenție comunicările la nivelul UE și vom reacționa imediat acolo unde lucrurile se schimbă în bine.

Starea de alertă. Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de noi cazuri ne face să fim precauți. Suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă.

Va fi mai simplu, mai puține restricții impuse, dar nu se poate continua fără acest instrument numit starea de alertă.

Unele măsuri trebuie continuate: portul măștii în interior, distanțarea fizică, evitarea aglomerărilor mari – aceste lucruri vor rămâne în continuare în vigoare.

Guvernul va dezbate în ședință de guvern aceste decizii, dar măsurile restrictive sunt mai puține decât acum.

Mă adresez parlamentarilor, care trebuie să dezbată: Fiți responsabili! Virusul nu dispare printr-un vot în Parlament. Dacă sprijiniți guvernul, putem controla eficient această răspândire a epidemiei.

Subliniez expres că guvernul a luat cele mai bune măsuri, care au dus la o răspândire foarte limitată a epidemiei.

Ați văzut un studiu foarte nou al unui institut prestigios din Londra: fără aceste măsuri am fi avut milioane de decese. Faptul că am impus din timp aceste măsuri ne-a permis să controlăm epidemia. Stimați parlamentari, nu puneți acum sub semnul întrebării aceste măsuri care s-au dovedit corecte.

USR-ul, prin Dan Barna, crede că prelungirea Stării de Alertă nu se impune!

Liderul USR, Dan Barna, a declarat, marți, că, din datele care se cunosc la acest moment, nu se justifică prelungirea stării de alertă la nivel național, ci doar în anumite zone sau localități și a solicitat Guvernului să vină în Parlament cu informații concrete, inclusiv în privința testării pentru coronavirus. Barna a spus că nici obligativitatea purtării măștii nu este rezonabilă în localități în care mai sunt doar câteva cazuri active de Covid-19.

„Rămânem în aceeași logică a politicii. Dacă un partid spune «hăis», celălalt spune «cea« fără să clipească. Poziția USR este aceea că decizia privind prelungirea sau nu a stării de alertă depinde de datele pe care Guvernul le va prezenta în solicitarea de prelungire a acesteia”, a declarat Barna, la Parlament.

Liderul USR a spus că, din datele disponibile la acest moment, nu s-ar justifica prelungirea stării de alertă la nivel național.

„În momentul de față, din datele pe care le avem, există posibilitatea prelungirii acestei stări de alertă în foarte multe locuri, cum există zone din țară – localități, municipii, zone foarte mari – unde prelungirea acesteia nu se justifică, cel puțin pe datele pe care le cunoaștem. Și dacă Guvernul solicită acest lucru, așteptăm să vină cu niște date foarte concrete, cu niște rezultate de testare care să justifice această poziție. În acel moment, USR va putea să decidă dacă susține sau nu prelungirea stării de alertă, dar refuzăm să intrăm într-un poker din acesta politicianist, pentru că noi credem că sănătatea populației nu este o chestiune de poziționare politică. Sănătatea populației este prioritatea zero a acestei țări în acest moment și dacă guvernul va veni cu date care să justifice prelungirea acestei stări de alertă o vom susține, dacă datele sunt cumva subțiri sau neconvingătoare, vom lua o decizie”, a afirmat Dan Barna.

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11