May 23, 2024

Anul 2015 a fost unul extrem de bogat pentru activitatea politică, dar mai ales civică în România, motiv pentru care, și nominalizările finale la Premiile România Curată 2015 sunt mai multe decât în anii precedenți.

birocratie-800x533

Cine a schimbat cele mai multe partide politice în 2015? Cine a reușit să supraviețuiască în politică în ciuda gafelor și a acțiunilor lor care au stârnit iritare publică? Cine a avut cele mai proaste și/sau controversate inițiative legislative? Cine sunt intelectualii care și-au contorsionat logica și șira spinării pentru a obține diferite beneficii? Care sunt magistrații, instituțiile publice dar și grupurile și cetățenii care s-au evidențiat în mod pozitiv prin faptelor lor în 2015?

Citește nominalizările și motivațiile acestora și VOTEAZĂ Premiile România Curată 2015! Tu ești cel care decide câștigătorii.

Traseistul anului

Marian Petrache, PNL, pentru că a brevetat traseismul ca rezolvare a tensiunilor dintre fostul PSD și fostul PNL, prin recrutarea unui candidat neutru din PSD, în numele „liniștii de care avem nevoie” (aici).

Cosmin Mirișan, din Timișoara, fost PC, fost PNL, pentru viteza cu care a profitat de pe urma tragediei din Colectiv, făcând… Partidul Colectiv, ca atare reușind performanța de a rămâne într-un PC (aici).

Ilie Păducel, primarul Petrilei, fost activist PCR și primar PCR, fost PDL, PDSR (și PSD), iar PDL și apoi iar PSD, pentru a se întoarce acum la PNL, mare susținător și ștampilator al microhidrocentralelor care distrug râurile din Munții Șureanu, pentru ”succesul” cu care își apără scaunul sub orice flamură, încă de pe vremea lui Ceaușescu (aici).

Teodor Meleșcanu, fost PCR, FDSN, PDSR, ApR, PNL, recuperat acum de ALDE, pentru servicii de securitate care nu au culoare politică (aici).

Tudor Barbu, PNL, ex PPDD, ex PC, pentru a fi înțeles subtila distincție între a schimba trei partide și a obține trei candidaturi (aici).

Supraviețuitor fruntaș

Teodor Baconschi – Lăudacul Elenei Udrea și traseistul Teodor Baconschi a reușit excepționala performanță să devină iarăși un diplomat apolitic demn de casă RAAPPS (conform Adrianei Săftoiu, are o problemă locativă…), după ce a parcat prin minim trei partide și facțiuni de partide (i s-au considerat probabil concediu din neutralitatea diplomatică). Conform declarației sale catre Mediafax, el este “diplomat de carieră, cu toate «scrisorile de acreditare» imaginabile” și se va ocupa cu implementarea proiectelor incluse în Strategia UE pentru Regiunea Dunării sau de orice altceva capătă. Baconschi e teolog.

Gheorghe Firczak, deputat minorități – e din anul 2000 în Parlament ca reprezentant al rutenilor, minoritate care nu mai există oficial (la recensământul din 2002 erau 262, la cel din 2011 nu mai apar); în 2008 a ajuns în Parlament cu 175 de voturi, iar în 2012 cu 150 de voturi. Abonatul rutean a fost deranjat în hibernarea lui parlamentară de niște cetățeni care i-au cerut să voteze o lege (legea anti-cianură), și s-a apucat să-i numească ”penibili” și ”nesimțiți” (vezi aici).

Dan Mihalache, șeful Cancelariei prezidențiale, un politician din școala Văcăroiu a canapelei indispensabile după ora 12, care a brevetat poziția ”odihnă la orizontală” în întâlnirile diplomatice și care conduce cu brio o administrație prezidențială fără consilier pe externe, fără consilier pe stat de drept, fără consilier pe Republica Moldova, dar cu un Facebook de unde l-a tăiat pe Liviu Antonesei, fost opozant anticomunist și susținător al lui Klaus Iohannis în campania de anul trecut, laolaltă cu încă vreo cincizeci de mii de critici.

Liviu Dragnea, frâna motoarelor din guvernul Ponta, pentru că a reușit eliminarea motoarelor cu ajutorul presei băsiste și promovarea frânei proprii ca reformă a partidului. E câștigătorul ediției precedente și nu vrea să piardă trofeul.

Anghel Stanciu, deputat de Iași, condamnat penal pentru conflict de interese, e și președintele Senatului Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași; a declarat că atâta timp cât instanța nu a decis așa ceva, el nu vede de ce și-ar da demisia din funcția de deputat și nici din cea de președinte al Senatului Universității. Pentru că dacă tot ai fost condamnat pentru conflict de interese, de ce să nu te bucuri de el.

Dan Cristian Mirescu – care și-a schimbat un prenume ca să rămână în fruntea comisiei de făcut programe la Ministerul Educației după ce fusese forțat să demisioneze.

Georgeta Barabaș – directorul APM Hunedoara din 1997 și consilieră a Rovanei Plumb la Mediu, care supraviețuiește în funcție girând și făcând lobby pentru toate proiectele controversate din județul Hunedoara, în frunte cu proiectul minier de la Certej și microhidrocentrala din Geoparcul Dinozaurilor; pentru că deși băltește de atâta vreme în funcție încă nu a aflat că e șefă la protecția mediului, nu la distrugerea lui.

Pericol legislativ în acțiune

Lobbyul vânătorilor, adică chestorul Senatului, Ion Rotaru (PSD), vice-presedintele Senatului, Ioan Chelaru (PSD), vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache (PSD), presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Bogdan Ciuca, ALDE (FOST PC) si tovarasii lor cu care au initiat legea de interzicere a păscutului iarna si de posedare a mai mult de trei caini ciobănesti per turmă, conform motivației proprii  “Plecând… de la nemulțumirea maselor de vânători în continuă creștere”.

Cei 14 deputati si senatori PSD care odată cu televiziunea au rezolvat și radioul depunând o propunere legislativă de modificare a Legii 41/1994 prin care se elimină obligativitatea achitării taxei radio-tv.

Președintele UNPR Gabriel Oprea și ex-ministrul Apărării, Mircea Dușa, pentru legea pensiilor speciale pentru militari, angajații din penitenciare și ai parlamentului, motivată prin viața de loialitate și privațiuni pe care au dus-o aceștia (aici).

Votanții legii pensiilor speciale pentru parlamentari, alți loiali care s-au privat de toate cele și au nevoie de contribuția altora la pensia lor (aici).

Comisia pentru blat electoral PSD-PNL care a rezolvat cu barierele în politică punând prag de cinci la sută pentru consilii locale, zece la sută pentru alianțe naționale și păstrînd alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin (aici).

……………………………

Intelectualul de aur

Ion Cristoiu, pentru creația cu preț confidențial, dar absolută neutralitate de gen cunoscută sub numele de jurnalul Elenei Udrea.

Gabriel Oprea, pentru capacitatea logistică de a reproduce impostura doctorală pe o scară superioară oricărui ofițer de intendență de până la el.

Adrian Papahagi, pentru că luptă împotriva evaluării academice, după ce și-a autodeclarat un indice Hirsch (indice de citare academică) mai mic decât al generalului Oprea.

Cea mai activă instituție în favoarea bunei guvernări

Direcția Națională Anticorupție, pentru un an glorios, început cu Elena Udrea și încheiat cu Dan Șova, trecând prin Sorin Oprescu.

Consiliul Concurenței, pentru amenzi în valoare totală de 154 milioane lei (circa 35 milioane euro) pentru retailerii Metro, Real, Selgros şi Mega Image şi 21 de furnizori ai acestora, în cadrul investigaţiei având ca obiect înţelegeri pentru fixarea preţurilor în perioada 2005-2009.

Curtea de Apel Brașov, pentru curajul de a fi pronunțat o sentință civilă contra unui președinte în funcție.

Implicare civică

Iașul iubește teii & prietenii – după o luptă de doi ani și nouă luni, cu numeroase proteste, petiții, presiuni civice asupra decidenților locali, campanii de informare și de strângere de semnături, teii tăiați au fost înlocuiți în centrul Iașului; tot în acest an, grupurile civice ieșene au oprit distrugerea parcului din fața Teatrului Național ”Vasile Alecsandri”, unde fost primar Nichita vroia să construiască o parcare.

Rețeaua de grupuri civice din București (Lacul Tei, Cartierul Floreasca, Callatis – Drumul Taberei, Prelungirea Ghencea, Prietenii Parcului IOR, Salvați Parcul Tineretului etc.), alături de asociații mai vechi și mai recent înființate – care și-au intensificat lupta pentru salvarea parcurilor și spațiilor verzi din Capitală, împotriva abuzurilor autorităților complice cu rechinii imobiliari, pentru salvarea monumentelor și clădirilor de patrimoniu, proteste, contactarea reprezentanților din consiliile locale, acțiuni în justiție etc.

Grupul de Inițiativă Salvați Parcul Eminescu, Arad – Dorința primarului Gheorghe Falcă de a transforma Parcul Eminescu în parcare subterană s-a lovit de opoziția civică, în urma căreia a renunțat la proiect.

Prietenii Someșului, Cluj – în toamnă, excavatoarele au ajuns pe marginea Someșului, amenințând să transforme malul acestuia, pe Splaiul Independenței, pentru a face loc unei benzi auto; după mai multe săptămâni de proteste și consultări publice, administrația locală a schimbat proiectul, intervenția se va limita la amenajarea unei piste de biciclete/pietonale și a anunțat urgentarea elaborării unei strategii pentru Someș.

Grupul de Acțiune Civică (GAC), Craiova – inițiativa a strâns peste 15.000 de semnături prin care solicită autorităților locale organizarea unui referendum legat de extinderea centralei nucleare de la Kozlodui; Autoritățile au refuzat organizarea referendumului, dar lupta celor de la GAC continuă.

Marile proteste anti-corupție, din octombrie-noiembrie 2015 – începute împotriva abuzului de putere, care a dus la moartea unui polițist care deschidea coloana oficială a vice-premierului Oprea, protestele au explodat după tragedia din Clubul Colectiv. Sub presiunea zecilor de mii de oameni ieșiți în stradă la București, Cluj, Brașov, Timișoara, Iași, Galați, Craiova și în multe alte orașe din țară și diaspora, Guvernul Ponta și-a dat demisia.

Inițiativele din seria ”Oraș pentru oameni” – Marșurile pentru piste de biciclete, trotuare pentru pietoni, accesabilitate pentru persoanele cu dizabilități și îmbunătățirea transportului în comun au adunat mii de participanți în București și în 2015, în ciuda opoziției autorităților locale.

Inițiativa i74 – lansată de Fundația CAESAR, inițiativa civică a strâns deja 17.000 de semnături din cele 100.000 necesare pentru proiectul legii care să taie privilegiile parlamentarilor

Comunitatea de-clic.ro – a lansat Platforma De-clic.ro, destinată lansării și promovării inițiativelor civice; printre petițiile și campaniile din 2015 se numără cele legate de salvarea Râului Alb, din Georparcul Dinozaurilor; 13.000 de semnături pentru susținerea Legii Anti-cianură; 11.000 de semnături pentru o lege privind monitorizarea independentă a centrelor pentru persoane cu dizabilități mintale etc.

Protestele pentru salvarea pădurilor – mii de oameni au ieșit în stradă în mai 2015 împotriva tăierilor ilegale de păduri și a practicilor monopolist-distructive ale companiei Scweighofer-Holzindustrie în domeniul exploatării lemnului românesc; în urma protestelor, prevederile anti-monopol din Codul Silvic au fost păstrate, compania austriacă a fost supusă unui control guvernamental care a semnalat numeroase ilegalități, iar practicile acesteia au ajuns cunoscute la nivel european; a crescut numărul dosarelor penale legate de tăierile ilegale de lemn, s-a înființat Garda Forestieră, iar la începutul acestui an a fost promulgată modificarea Legii privind siguranța națională, prin care problematica mediului (inclusiv cea a pădurilor) este inclusă printre cele privind securitatea națională. Lupta continuă.

Sebeș fără formaldehidă – săptămâni la rând, cetățenii din Sebeș, susținuți și de activiști din alte orașe ale Transilvaniei, au ieșit în stradă serie și au obținut și prime victorii împotriva poluării produse fabrica de formaldehidă Kronospan din Sebeș.

Acțiunea de ocupare a locuințelor sociale ale Primăriei București (de pe str. Națiunilor Unite), care nu sunt utilizate, în timp ce evacuații de pe Vulturilor fac iarna în stradă.

AICI PUTETI VEDEA TOATE CATEGORIILE SI VOTA: http://www.romaniacurata.ro/premiile-romania-curata-2015-voteaza-acum