Wed. Feb 8th, 2023

Premierul Ciucă: Romgaz a semnat contractul de 1 miliard de dolari pentru gazele din Marea Neagră

Documentele oficiale de preluare a activelor de către Romgaz de la Exxon, pentru ceea ce înseamnă 50% din perimetrul Neptun Deep, au fost semnate, astfel că putem să dezvoltăm tot ceea ce înseamnă capacitatea statului român de a-și îndeplini obiectivul pentru a deveni independent din punct de vedere al resurselor energetice, iar gazul este una dintre ele, a declarat, marți, premierul Nicolae Ciucă. 

Foto: Twitter/Guvernul României/ Documentele oficiale de preluare a activelor de către Romgaz de la Exxon au fost semnate la sediul Guvernului.

“În sfârșit, în acest moment, urmează să aibă loc semnarea documentelor oficiale de preluare a activelor de către Romgaz de la Exxon pentru ceea ce înseamnă 50% din perimetrul Neptun Deep. Este activitatea care a fost pregătită astfel încât să putem să continuăm demersurile de la nivelul Guvernului pentru a putea să dezvoltăm tot ceea ce înseamnă capacitatea statului român de a-și îndeplini obiectivul pentru a deveni independent din punct de vedere al resurselor energetice, iar gazul este una dintre ele”, a transmis premierul.

Potrivit premierului, primele gaze din perimetrul Neptun Deep ar urma să fie extrase “nu mai târziu de 2026”.

„Vom reuși să demarăm procesul prin care nu mai târziu de 2026 gazele vor fi extrase din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră. Împreună, Romgaz cu compania OMV Petrom, ne vom îndeplini obiectivul pe care ni l-am asumat, astfel încât să putem să asigurăm necesarul de gaz pentru consumul propriu, iar ținând cont că estimările ne dau garanții că există cantități suficient de mari să putem să asigurăm gaz și pentru vecinii noștri, atât din regiune, cât și din Uniunea Europeană. Practic, prin ceea ce se va realiza, vom asigura dezvoltarea a capacităților proprii, astfel încât să putem să ne înscriem și în ceea ce am asumat prin proiectul de lege offshore pe care l-am înaintat luna trecută în Parlament și asigurăm în felul acesta și stabilitate și predictibilitate întregului domeniu energetic din România”, a mai declarat Nicolae Ciucă, marți, la sediul Guvernului, citat de catre DIGI24.ro.

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11