February 21, 2024

Politia sau Politia Locala poate fi sesizata in cazul nerespectarii Legii Antifumat

Legea votata in decembrie de parlamentari si declarata constitutionala de catre cei 9 judecatori ai Curtii Constitutionale interzice fumatul nu doar in institutii, ci si la locul de munca, in curtea scolilor, a spitalelor, in locurile de joaca pentru copii, la piscina, in autobuz, la patinoar sau in taxiuri. In restaurante, cafenele sau in cluburi, tigarile, chiar si cele electronice, sunt interzise, iar cine vrea totusi sa fumeze trebuie sa iasa afara.

antifumat_lege_67193300

Chiar daca legea le da voie fumatorilor sa isi aprinda tigara doar pe strada sau in propria casa, avocatii spun ca motivarea pe care o vor publica magistratii Curtii Constitutionale, precum si normele de aplicare pot lasa loc unor interpretari mai putin restrictive.

In actuala lege, fata de vechiul act normativ, este prevazuta posibilitatea de a sesiza politia, inclusiv politia locala in cazul in care se fumeaza in spatiile in care acest lucru este interzis. Apoi, pe langa amenzile de la 100 de lei la 500 de lei pentru persoane fizice si de la 5.000 de lei pana la 15.000 de lei pentru persoanele juridice, se pot aplica sanctiuni complementare care pot merge pana la suspendare a activitatii unitatii unde nu se respecta legea.

Un sfert dintre adultii din Romania se declara fumatori, potrivit unui studiu realizat de IRES.

Cu toate acestea, trei sferturi dintre cei care au participat la sondaj spun ca sunt de acord cu aceasta lege, desi recunosc ca ii afecteaza direct. Mai bine de jumatate dintre ei (53%) sunt fericiti ca s-a luat aceasta decizie, iar 26% dintre romani au o parere buna. De cealalta parte, 9% dintre cei chestionati au spus ca au o parere proasta, iar 5%, probabil fumatori inraiti, sunt impotriva interzicerii fumatului. Mai este o categorie, reprezentata de 12% dintre romani, care nu si-au format inca o parere.

Sunt doar cateva tari in Europa precum Irlanda sau Letonia in care legea impotriva fumatului este la fel de restrictiva ca la noi. In tari precum Franta, Spania sau Germania patronii pot amenaja in localuri spatii pentru fumatori.

Legea privind interzicerea fumatului urmeaza sa fie promulgata de seful statului si va intra in vigoare dupa 45 de zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial.