April 15, 2024

Percheziții la CFR Cluj. Au dispărut banii din Champions League

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) efectuează joi dimineață 20 de percheziții la locații din Cluj-Napoca și din București.

franari imputiti

UPDATE: Două maşini ale procurorilor DIICOT au descins pentru verificări şi la stadionul lui CFR Cluj, din cartierul Gruia, în jurul orei 7 dimineaţa. Aceştia au stat câteva ore în incinta arenei.

Potrivit ultimelor informaţii, Iuliu Mureşan şi Arpad Paszkany sunt aşteptaţi astăzi la sediul DIICOT.

Percheziţiile sunt la sediul clubului, acasă la Paszkany şi Mureşan, dar şi la membrii Consiliului de Administraţie al clubului.

Vizați sunt și președintele clubului, Iuliu Mureșan, dar și fostul finanțator Arpad Paszkany, la locuințele cărora au descins echipe de la DIICOT. Este vorba despre mai multe presupuse infracțiuni de delapidare.

Percheziţiile sunt derulate într-un dosar în care se fac cercetări privind fapte de constituire a unui grup organizat, delapidare şi spălare de bani. Procurorii arată că, prin intermediul mai multor entități rezidente și nerezidente care au prestat servicii de consultanță, există suspiciuni majore de transferuri fictive.

Anchetatorii au suspiciuni de delapidare a patrimoniului clubului sportiv, legate de sumele câştigate de CFR Cluj ca urmare a calificării directe în grupele Ligii Campionilor. Sumele ar fi fost însuşite nelegal de persoane din conducerea clubului prin intermediul unor companii off-shore din Cipru şi din Insulele Seichelles și se cifrează la 8,5 milioane de euro, conform DICOT.

Ce spun procurorii

“La data de 19.05.2016 se efectuează 20 de percheziţii la locaţii situate în municipiul Bucureşti şi municipiul Cluj-Napoca. Infracţiunea de delapidare se referă la posibila însuşire de bani (suma totală de 8.485.682 euro) din patrimoniul SC SPORTIVA FOTBAL CLUB CFR 1907 CLUJ SA de către persoane din cadrul societăţii comerciale care deţin clubul de fotbal CFR CLUJ 1907, cu atribuţii de gestiune sau de administrare a sumelor clubului, care nu au calitatea de funcţionari publici, în interesul lor ori pentru alte persoane.

Faptele au fost comise prin intermediul mai multor entităţi rezidente şi nerezidente (firme off-shore din Cipru şi din Seichelles) care au prestat servicii de consultanţă şi intermediere în domeniul sportiv cu privire la care există elemente majore de suspiciune de fictivitate (privind transferul unor jucători de la club, optimizarea activităţii echipei şi altele) ori care au executat debite faţă de Club, provenind din cesiuni de creanţă suspecte.

Faptele au fost îndreptate asupra elementelor patrimoniale ale Clubului provenite din primele încasate cu titlu de bonus de calificare directă în grupele Champions League oferite de UEFA. Infracţiunea de evaziune fiscală se referă la evidenţierea în actele contabile ale SC SPORTIVA FOTBAL CLUB CFR 1907 CLUJ SA unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale privind suma totală de 8.485.682 euro”, a precizat conducerea DIICOT.

sursa: ziuadecj.realitatea.net