June 12, 2024

Pe buletinul cu ”cip” va scrie sex feminin sau masculin, fără ”gen”

Pe buletinul electronic va fi menționat sexul feminin sau masculin. Altă variantă nu există, anunță polițiștii, după controversa privind mențiunea GEN pe noile documente de identitate.

Autoritățile amintesc faptul că documentul, aflat de luni de zile în consultare publică poate fi îmbunătățit și nici nu este obligatoriu. Inclusiv Patriarhia a reacționat și a anunțat că dezbaterea privind noțiunea de “gen” ar fi toxică.

În urmă dezbaterilor din ultimele zile, Ministerul de Interne a anunțat că va schimba cuvântul gen de pe cărțile electronice emise deocamdată doar într-un proiect pilot, cu sinonimul său, sex, chiar dacă ambele nu permit decât două opțiuni în feminin sau masculin.

Chestor de poliţie Cătălin-Aurel Giulescu – șef Direcția Evidența Populației: ”Vom analiza cu foarte mare atenţie şi la final vom trage nişte concluzii şi este foarte posibil că menţiunea respectivă să fie sex. Acum, hotărârea de Guvern stabilește că sunt două opțiuni, feminin și masculin, nu există niciun fel de altă intervenție.”

Noile cărți electronice de identitate sunt emise în baza unor acte normative asumate de România după negocieri în Parlamentul European. Este și motivul pentru care în locul tricolorului apare drapelul Uniunii Europene și doar stema României, iar asta doar în cazul cardului cu cip electronic pentru a putea fi folosit ca un pașaport. Cărțile simple au imprimate tricolorul, dar pot fi folosite pentru identificare doar pe teritoriul țării.