February 25, 2024

ORA DE IARNA 2016. Ziua cu 25 de ore. Romania va trece in noaptea de sambata spre duminica la ora oficiala de iarna

Romania va trece in noaptea de sambata spre duminica la ora oficiala de iarna. Astfel, ora 4 va deveni ora 3.

ora-de-iarna-2014

 

Ziua de 29 octombrie va avea 25 de ore, fiind cea mai lunga zi din 2016. Ora 4.00 va deveni ora 3.00. In noaptea de sambata spre duminica vom dormi cu o ora in plus. Trecerea de la ora de vara nu va fi simultana in toate tarile, din cauza diferentei de fus orar.

Trei tari din UE (Marea Britanie, Irlanda si Portugalia) vor reveni la ora UTC, in timp ce Spania, Austria, Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Franta, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia si Olanda vor fixa ceasurile la ora UTC+1. La randul lor, Ciprul, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia si Lituania isi vor fixa ceasurile la ora UTC+2.

Timpul Central European (CET) va ramane cu 6 ore inaintea Timpului European Standard (EST). CET va fi cu o ora inaintea UTC (de la doua ore decat era initial) si EST va fi cu cinci ore inaintea UTC (fata de patru ore cat era initial).

In Romania, ora de vara a fost introdusa prima oara in 1932 (intre 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 si pana in 1940 ora de vara a fost folosita din prima duminica din aprilie pana in prima duminica a lui octombrie. A urmat o perioada intre 1941-1979 cand s-a renuntat la aceasta schimbare orara. Reintroducerea orei de vara s-a produs in 1979. Pana in 1996 (cu mici exceptii) se trecea la ora de vara la sfarsitul lui martie pana la sfarsitul lui septembrie, potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”. Din 1997 se foloseste ora de vara incepand cu ultima duminica din luna martie pana in ultima duminica din luna octombrie. In Romania, ora de vara are o diferenta fata de UTC de 3 ore.

Prin introducerea orei de vara s-a urmarit sa se beneficieze cat mai mult de lumina naturala (a Soarelui) si reducerea folosirii luminii artificiale. Benjamin Franklin a sugerat, in 1784, aceasta metoda, dar a fost aplicata, pentru prima data, in timpul Primului Razboi Mondial, in 1916, de cateva tari din Europa. Au urmat ani in care introducerea orei de vara a fost propusa de mai multe ori, dar respinsa.

Pentru o perioada mai indelungata a fost aplicata in SUA, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, intre 3 februarie 1942 – 30 septembrie 1945. La data de 13 aprilie 1966, legislativul american a impus respectarea orei de vara la nivel national (“Daylight saving time” – DST sau “summer time”), din ultima duminica a lui aprilie, pana in ultima duminica din luna octombrie. Douazeci de ani mai tarziu, presedintele Ronald Reagan a semnat un act federal pe probleme de mediu, ce continea si o prevedere care solicita conservarea energiei si respectarea orei de vara. De atunci, ora de vara a ramas stabilita pe o perioada de sapte luni, intre echinoctiul de primavara si cel de toamna.

In 2015 au reintrodus ora de vara Chile si Mongolia, iar alte tari precum Egipt, Haiti, Libia, Uruguay au renuntat la aceasta. A renuntat la introducerea orei de vara, Rusia, in 2014. Exista multe state care au folosit sau folosesc doar experimental acest sistem orar. China a utilizat experimental ora de vara in perioada 1986-1991. De asemenea, tarile ecuatoriale si tropicale nu aplica aceasta ora, deoarece durata zilei este egala de-a lungul anului.