April 12, 2024

Greva generală din învăţământ va avea loc luni, 22 mai, a anunţat, duminică, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, precizând că “greva este a oamenilor”.

“Aşa cum am mai spus-o, greva de mâine va avea loc. Greva nu este a noastră, este a oamenilor. Ei au semnat pentru grevă, ei decid dacă fac sau nu grevă mai departe. Noi avem şedinţe cu liderii, comunicăm mâine oamenilor, oamenii ne dau feedback-ul, ei ne spun: nu acceptăm, mergem mai departe”, a precizat Hăncescu, înaintea consultărilor de la Palatul Victoria, întrebat dacă sindicaliştii vor renunţa la declanşarea grevei generale în cazul în care se va ajunge la un consens.

UPDATE: ora 17.40 – OFERTA GUVERNULUI pentru Sindicatele din Învăţământ

Reprezentanţii Guvernului au propus în întâlnirea de duminică cu liderii sindicatelor stimulente financiare pentru debutanţi şi cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate.

Executivul şi-a menţinut totodată angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr. 153, a precizat un comunicat al Guvernului.

Această măsură care vizează creşterea veniturilor, va fi extinsă şi pentru celelalte categorii de salariaţi din Anexa 8, susţine sursa citată.

“Guvernul îşi asumă ca Educaţia să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare şi în eliminarea inechităţilor din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât, până la data de 15 iulie, la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare”, precizează comunicatul.

Guvernul va continua dialogul cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanţiile ca Educaţia rămâne prioritate pentru actuala coaliţie de guvernare, potrivit comunicatului.

Premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, s-au întâlnit duminică cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie, pentru a continua dialogul pentru rezolvarea problemelor semnalate în cadrul sistemului de învăţământ.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor, a transmis că greva generala anunţată pentru luni nu este o grevă “pe persoană fizică”, ci una a salariaţilor din învăţământ.

“Nu este una pe persoană fizică, nu este o grevă pe care au declanşat-o liderii lor de sindicat. Este o grevă declanşată pe baza unui referendum la care au participat salariaţii din învăţământ, nu numai membrii de sindicat. Pe baza ofertei care va veni din partea Guvernului, dacă ei o vor considera credibilă, prin semnătură, vor lua hotărârea dacă renunţă la această formă de protest sau o vor continua”, a declarat Marius Nistor.

Întrebat de jurnalişti dacă mai este timp să se renunţe la această formă de protest, leaderul sindical a răspuns că totul depinde de guvernanţi, dar nu crede că se va întâmpla până mâine.

“Depinde de guvernanţi, dar mă îndoiesc că până mâine se poate întâmpla aşa ceva. Gândiţi-vă că discutăm de peste 350.000 de salariaţi şi de peste 7.000 de unităţi şcolare la nivel naţional. (…) Gândiţi-vă în egală măsură că şi profesorii, şi cei din învăţământ sunt părinţi şi ei au copii care ar trebui să participe la examenele naţionale şi poate ar fi bine să-i ascultaţi şi pe elevii care sunt solidari cu noi, care ştiu ce înseamnă această grevă, dar ştiu următorul lucru: că trebuie să te baţi pentru drepturile tale şi dacă vor să aibă un viitor în viaţă, este clar că şi profesorii care sunt la catedră în faţa lor trebuie să fie suficient de motivaţi”, a adăugat Nistor.

În opinia sa, alegerea acestui moment pentru declanşarea grevei generale în învăţământ nu reprezintă un şantaj, aşa cum a transmis o parte dintre politicieni, şantajul fiind din partea guvernanţilor.

“Ştiau despre această acţiune de protest din luna decembrie. Ştiau că suntem hotărâţi să intrăm în acţiune. Ce au aşteptat până acum? Au avut un marş de protest de peste 14.000 de oameni veniţi din întreaga ţară. Niciunul nu a catadicsit să discute ceva cu reprezentanţii lor şi acum au tupeul să arunce în spinarea salariaţilor din învăţământ, faptul că se va declanşa această grevă? Nu. Responsabilitatea le revine în totalitate. Iar pe de alta parte, politica aceasta de a dezbina, de a ridica părinţii şi elevii împotriva cadrelor didactice este o politică care nu poate fi acceptată sub nicio formă. Prin genul acesta de practici, de fapt a adus învăţământul în situaţia în care se află în momentul de faţă. Şi nu e vorba numai de salarii, este vorba de statutul social al personalului din învăţământ, este vorba de modul în care şcoala este respectată ca instituţie şi bineînţeles cum sunt respectaţi cei care lucrează în şcoli”, a subliniat preşedintele Federaţiei sindicale “Spiru Haret”.

Sindicaliştii consideră că în cazul în care se va ajunge la un consens după negocierile cu autorităţile, greva se va încheia doar atunci când oamenii vor decide acest lucru.

“Încă o dată: oferta ajunge la oameni. Oamenii sunt cei care decid. Nu luăm noi decizia astăzi”, a punctat Hăncescu. La rândul său, Nistor a răspuns că decizia va fi luată “cu mult mai repede decât au hotărât ei să rezolve problema pensiilor speciale”.

Sindicatele din Educaţie au anunţat declanşarea grevei generale luni, 22 mai, revendicările lor vizând:

  • majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie.
  • salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
  • plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic; acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.