September 11, 2024

Ministerul de Externe anunță ”un număr record” de secții de votare în străinătate – 441 – la alegerile europarlamentare

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a publicat joi lista secțiilor de votare din străinătate pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, anunțând că cetățenii români care în ziua votului nu vor fi în țară vor putea vota la una dintre cele 441 de secții de votare.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a publicat joi lista secțiilor de votare din străinătate pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, anunțând că cetățenii români care în ziua votului nu vor fi în țară vor putea vota la una dintre cele 441 de secții de votare.

”Menționăm că  la acest scrutin Ministerul Afacerilor Externe organizează un număr record de secții de votare. Astfel, prin comparație cu alegerile anterioare pentru Parlamentul European (2014, 2009 și 2007 – când au fost organizate 190 de secții), anul acesta se organizează cu 251 mai multe secții de votare. Comparativ cu referendumul național pentru revizuirea Constituției din 2018 (378 de secții), vor fi organizate 63 de secții în plus, iar în comparație cu alegerile parlamentare din 2016 (417 secții), cu 24 mai multe secții de votare”, se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Ministerul mai precizează că secțiile de votare din străinătate sunt organizate în sediile misiunilor diplomatice și consulare ale României, în sediile institutelor culturale din străinătate, în cadrul consulatelor onorifice, dar și în alte locații.

Cele mai multe secții de votare sunt organizate în Italia (76), Spania (50), Republica Moldova (36), SUA (31), Marea Britanie (29), Germania (25), Franța (17), Austria (9), Belgia (8).

Potrivit MAE, lista secțiilor de votare a fost stabilită pe baza propunerilor misiunilor diplomatice ale României, care au ținut cont de consultările cu comunitățile românești din străinătate, de solicitările acestora de organizare a unor secții noi și de evaluarea modului în care s-au desfășurat procesele electorale anterioare în străinătate.

”Reamintim faptul că, potrivit legislației în vigoare, în cadrul acestui scrutin, cetățenii români care sunt înscriși în listele electorale ale altor state membre UE pot să-și exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European numai după ce aceștia dau o declarație pe propria răspundere potrivit căreia nu și-au exercitat dreptul de vot la același scrutin pentru membrii în Parlamentul European din statul membru UE în ale cărui liste electorale este înscris. Pentru a își exercita dreptul la vot, cetățenii români trebuie să dețină un act de identitate românesc valabil. Lista tuturor secțiilor de votare, precum și alte informații utile referitoare la desfășurarea scrutinului în străinătate sunt disponibile pe site-ul MAE – http://www.mae.ro/node/48090”, se mai arată în comunicatul transmis de MAE.

Sursa: G4media.ro