Fri. Jan 27th, 2023

Medic ATI: “Moartea e subiect tabu în România. În aceste zile peirdem o generație de bunici!”

Elena Copaciu, medic ATI la Institutul Matei Balș din Capitală, a scris  pe pagina personală de Facebook că România pierde în aceste zile o întreagă generație de bunici.

Numai dacă ați ști! …în zilele acestea se stinge o întreagă generație de bunici! Ei mai întâi! 

Singuri în pustiul reanimărilor Covid, luptând pentru fiecare gură de aer, cu sau fără oxigen! Agonia în insuficiență respiratorie e cumplită!

Într-o țară care nu are legislație “end of life care”! Pentru că nu avem politicieni capabili să își asume moartea în demnitate a seniorilor noștri! Moartea e subiect tabu în România, deși ne pândește zilnic pe undeva! 

În Covid vârsta celor cu forme grave a scăzut vertiginos! Pacienții devin agresivi dacă îi întrebi dacă sunt sau nu vaccinați, dar ne facem doar datoria unei anamneze medicale complete! La ATI nici nu mai contează dacă sunt sau nu vaccinați! “Regula” e: prezentare tardivă, fibroză pulmonară deja constituită, ivermectină până la toxicitate hepatică, tocilizumab de multe ori prea târziu dat (dacă o fi bun de ceva), aparținători care aleargă disperați după favipiravir (prea puține evidențe și prea mare risc teratogen), remdesivir (evidențe discutabile) sau, iar, tocilizumab (multe reacții adverse și beneficii incerte), etc. 

Și tot nu înțelegem ca cel mai sigur tratament este preventia? Adică, vaccinul?

Sperați în anticorpii monoclonali – nu sunt panaceu universal și sunt tot mecanism ARN! Nevaccinaților privilegiați tratați precum Donald Trump, nu va temeti de acest mecanism ARN, ci doar de cel inclus în vaccinuri?

Se pare ca vom avea si antiviral specific, Molnupiravir, veste extraordinara, dar sa vedem analiza organismelor FDA Si EMA și să nu uităm ca, tratamentul cel mai sigur e preventia!”, a scris pe Facebook medicul Elena Copaciu,

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11