July 20, 2024

La 2 ani distanta, Proiectul Sala Polivalentă/Casa de Cultură Floresti este readus in discutie!

Pe data de 15 martie 2017, cotidianul nostru publica materialul; http://fl24.acfasolutions.com/2017/03/15/florestiul-se-lupta-pentru-atragerea-de-fonduri-europene-pentru-modernizarea-strazii-eroilor-si-construirea-centrului-cultural-baza-sportiva-si-de-agrement/; insotit de imaginea unei planse care prezenta planul transformarii “Poligonului mic” intr-un Centru Cultural, Sportiv si de Agrement (vezi foto).

Cateva pasaje din acest material:

“Consilierii locali floresteni s-au reunit ieri (n.red. 14 martie 2017) dupa-amiaza in sedinta extraordinara pentru a dezbate doua proiecte de hotarari “privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru lucrarea ” Modernizare strada Eroilor”, respectiv “aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru lucrarea ”Centrul cultural , baza sportivă și de agrement”. La sedinta au fost prezenti 15 consilieri locali. Au absentat Luiza Oprea (PSD), Adrian Mic (PMP), Camelia Cristoltan (PNL) si un loc vacant prin demisia lui Dan Maier (ALDE).

Inspectorul de specialitate Marius Manu le-a transmis consilierilor locali ca termenul pentru depunerea acestor doua proiecte la PNDL, pentru accesarea de fonduri europene, este 17 martie 2017.

56 de milioane de lei este evaluarea totala a construirii “Centrului cultural, baza sportiva si de agrement” pe terenul (n.red suprafata de 8 hectare) de acum a fostului Poligon mic, strada Tautiului, redobandit de UAT Floresti de la MAPN.

Proiectul a avut trei variante, iar cea mai putin costisitoare a fost prezentata Consiliului Local.

Florin Zanc, director tehnic Primaria Floresti, le-a spus consilierilor locali ca pe acest proiect se vor face dezbateri publice si ca pentru fiecare constructie in parte (Casa de Cultura, Sala Polivalenta, Parc, etc) urmeaza sa fie redactate PUZ-uri.

Proiectul a fost votat cu 10 voturi “Pentru”, 4 “Abtineri” (Albert Zoltan, Albert Ileana – UDMR, Sebastian Campian – PSD, Cristian Coroian – PMP), iar Doru Matei (PSD) a votat “Impotriva”.” – 15 Martie 2017

Acum, la 2 ani si un pic distanta, primarul Horia Sulea, printr-o postare pe facebook, reia subiectul dezvoltarii Poligonului mic si are si “2 vorbe” pentru cei care si-au permis sa critice actiunea dezvoltatorului imbiliar SC Ghighibanda SRL, cu permisiunea evidenta a administratiei locale, de depozitare a unei mari cantitati de pamant excavat in Poligonul mic.

Ia avânt dezvoltarea unei importante investiții a Floreștiului, Casa de Cultură. Chiar astăzi la sediul din București al CNI (Compania Națională de Investiții) a avut loc depunerea și acceptarea Studiului de Fezabilitate în vederea demarării procedurilor privind achiziția publică a Proiectului tehnic aferent investiției, respectiv a achiziției publice privind execuția. Aceeași procedură va avea loc și la Comisia tehnică din cadrul Ministerului Dezvoltării. În fața specialiștilor de la CNI nu am întâmpinat probleme, proiectul fiind apreciat pozitiv și considerat ca fiind unul de amploare, deosebit, modern și de mare impact pentru calitatea vieții floreștenilor. 

Casa de Cultură Florești (Sală Multifuncțională) va avea regim de înălțime Demisol parțial + P+2E. Vor fi 2 corpuri de clădire, dintre care una Sala Polivalentă/Casa de Cultură, plus corp auxiliar, alei pietonale, alei auto, parcări, zone verzi generoase. Parcela aferentă are 15.306 mp din care aria construită va fi de 2858 mp, iar din restul suprafeței, jumătate, adică peste 6.000 mp, vor fi spații verzi! Raportat la întregul amplasament al fostului Poligon adiacent străzii Tăuțiului, pe aproximativ o treime din acesta se va construi un parc de joacă pentru copii cu multă verdeață, pe ceva mai mult de o treime va fi Casa de Cultură cu spații verzi, alei pietonale și auto, parcări, iar pe restul – un Adventure Sport Parc. 

În cel mai scurt timp posibil vor debuta lucrările la parcul de joacă, iar probabil în toamnă, vor debuta și lucrările la Casa de Cultură. 

Pe final și 2 vorbe legate de îngrijorarea unor fini observatori, civici cetățeni și vajnici luptători din spatele tastaturii (întrucât la Dezbaterea publică privind Bugetul pe 2019, unde am avut un dialog deschis și pertinent cu floreștenii, acești civiști de Fakebook au fost sublimi, dar au lipsit cu desăvârșire!)…În prezent pe locația fostului Poligon se execută lucrări de nivelare, de aducere la cota zero necesară demarării investiției propriu zise. Exceptând administrația publică locală, care singură va realiza parcul de joacă și în parteneriat cu CNI și Ministerul Dezvoltării va realiza Casa de Cultură, nimeni alticineva nu va construi absolut nimic pe locația fostului Poligon!”, a declarat Horia Sulea.