December 8, 2023

Klaus Iohannis a promulgat Legea care prevede plafonarea și compensarea facturilor la energie și gaz. Vezi mai multe amanunte din Lege!

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede plafonarea și compensarea facturilor la energie și gaz, transmite Administrația Prezidențială. Legea se aplică de la 1 noiembrie, pentru o perioadă de cinci luni.

Prețul maxim plafonat la energie electrică este de un leu pe fiecare kWh, cu tot cu TVA și tarifele de rețea, iar compensarea este de 0,291 lei pe kWh.

Astfel, din prețul plafonat se va scădea compensarea și rezultă un preț maxim facturat de 0,709 lei pe fiecare kWh consumat. Legea a fost promulgată azi de șeful statului.

„Decret privind promulgarea legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi pentru completarea Ordonanței Guvern nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni şi în Rezervația Biosferei „Delta Dunării” (PL-x 513/25.10.2021)”, se arată în comunicatul transmis, vineri, de Administrația Prezidențială.

Virgil Popescu, ministrul interimar al energiei, a anunțat la mijlocul lunii octombrie că românii vor plăti maximum 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut.

Pe lângă consumatorii casnici, vor primi acum sprijin și întreprinderile mici și mijlocii, spitalele publice și private, organizațiile non-guvernamentale și furnizorii publici și privați de servicii sociale, respectiv căminele de bătrâni, cele de copii și alte categorii defavorizate.

La gaze, mecanismul este similar. Prețul final plafonat este de 0,37 de lei pe fiecare kWh consumat, însă există o cerință să existe un preț minim al componentei de gaze de 0,25 lei pe fiecare kWh.

În acest caz, compensarea este de 33% din prețul gazelor. Însă prețul gazelor este doar o parte din valoarea facturii, restul fiind tarife de înmagazinare, transport și distribuție, plus TVA.

Din prețul maximal de 0,37 lei pe kWh se va reduce o treime din prețul minim de 0,25 de lei pe kWh pentru componenta gaze, adică 0,0825 lei pe kWh si, astfel, se ajunge la un preț teoretic maxim de 0,2875 lei pe kWh.