Sat. Feb 4th, 2023

Incep simularile examenelor la clasa a VIII-a

Simulările examenelor naționale încep luni, 22 februarie, cu proba de Limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale pentru elevii de clasa a VIII-a.

elevi a VIII a

Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice organizează și în acest an școlar simulări ale examenelor naționale pentru elevii care finalizează ciclurile gimnazial și liceal: Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a și examenul național de Bacalaureat.

Primii care vor susține aceste simulări sunt cei 188.000 de elevi înscriși în clasa a VIII-a. Astfel, conform calendarului de desfășurare a acestei simulări, luni, 22 februarie, este prevăzută proba scrisă la Limba și literatura română.

Marți, 23 februarie, se va desfășura proba de Matematică, iar miercuri, 24 februarie, va avea loc proba la Limba și literatura maternă (pentru elevii care studiază în limbile minorităților naționale). Rezultatele vor fi comunicate elevilor în data de 4 martie.

Notele obținute nu se trec în catalog. În situația excepțională în care se dorește consemnarea notei în catalog, elevul trebuie să solicite acest lucru profesorului. În urma analizării rezultatelor, inspectoratele școlare județene vor lua măsuri de monitorizare și control, dar și de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune.

Subiectele pentru simularea Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a sunt elaborate de către Centrul Național de Evaluare și Examinare, în mod similar modelelor publicate pe site-ulwww.subiecte2016.edu.ro, încă din luna noiembrie a anului trecut. Subiectele sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitățile elevilor pe temele prevăzute în programa de evaluare, dar parcurse până la această dată.

Corectarea lucrărilor va fi făcută de către doi profesori din unitățile de învățământ în care elevii susțin evaluarea, unul dintre profesori fiind cel care predă la clasă, în baza unor bareme care asigură unitatea și obiectivitatea evaluării și notării la nivel național.

Simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a din anul școlar 2015-2016 are următorul calendar: Limba și literatura română (7 martie), Limba și literatura maternă (8 martie), proba obligatorie a profilului (9 martie) și, exclusiv pentru elevii claselor a XII-a, proba la alegere a profilului și specializării (10 martie).

Toate probele sunt scrise. Afișarea rezultatelor va avea loc pe data de 18 martie.

Obiectivele simulării examenelor naționale sunt familiarizarea elevilor cu rigorile evaluărilor pe care le vor susține la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, stabilirea nivelului real de pregătire atins, precum și optimizarea actului educațional.

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11