April 19, 2024

Horia Sulea: “In urma masurilor fiscale luate de catre partidul de guvernamant Florestiul a pierdut o suma importanta de bani. Aproximativ 7 milioane de lei”

Primarii marilor localitati din Romania, indiferent de culoarea politica, afirma fara echivoc ca in urma “revolutiei fiscale implementata” de catre puterea politica de la Palatul Victoria bugetele locale pe acest an vor fi usurate de sume importante de bani. Emil Boc (PNL) declara la finele lui 2017 ca municipiul Cluj-Napoca pierde aproximativ 30 milioane de euro. La fel au declarat si Mihai Chirica (PSD – primar Iasi) Gabriela Firea (PSD – primar Bucuresti), care au tinut sa adauge ca marile proiecte de dezvoltare ale infrastructurii oraselor pe care le conduc nu vor mai putea fi continuate in acest an.

(foto – monitorulcj.ro)

Si Florestiul, cea mai mare comuna din Romania, cu un excedent bugetar pe 2017 in valoare de 9.235.477 lei (!), conform afirmatiilor primarului Horia Sulea este “suntata” de aproximativ 7 milioane de lei.

“Localitatile mari ale tari, cu contributii majore la bugetul de stat, sunt cele mai pacalite de noua revolutie fiscala gandita si aplicata de catre puterea de la Palatul Victoria, indiferent de numele care se afla in fruntea Guvernului. Florestiul a pierdut, conform calculelor facute la redactarea bugetului pe 2018, aproximativ 7 milioane de lei, o suma importanta de bani aferenta potentialelor venituri proprii. Acum, ii intreb pe floresteni daca li se pare normal. Eu spun ca nu. Bugetul Florestiului de venituri pe 2018 este de 108.757.672 lei la care se adauga un excedent bugetar in valoare de 9.235.477 lei, iar cel de cheltuieli este de 117.993.099 lei. 

Ieri, am a initiat procedura de consultare publica, in conformitate cu prevederile Legii 273/2006 privind finantele publice locale, pe prevederile Proiectului de buget al comunei Floresti, si a fost publicat pe site -ul Primariei Floresti (floresti-cluj.ro).

Cu toate aceste neajunsuri venite de la Bucuresti via Palatul Victoaria, am reusit sa redactam un buget de venituri pe trei (3) axe: venituri proprii; venituri din proiecte europene; credite destinate strict obiectivelor de investitii.

Din pacate, marea majoritate a agentilor economici, cu proiecte de executii aflate in derulare pe raza localitatii noastre, se plang de lipsa fortei de munca, si in aceste conditii nu imi pun mari sperante in realizarea la timp al lucrarilor, conform contractelor incheiate. Totusi, ca admnistratie locala vom face tot ce putem sa ii ajutam sa-si duca la indeplinire constructiile incepute sau pe cale sa inceapa”, ne-a declarat primarul Horia Sulea.

In finalul discutiei purtate ieri pe tema bugetului local pe acest an,  intrebat ce asteptari are din partea consilierilor locali, primarul Horia Sulea a spus ca prefera sa se abtina.

“Ma abtin sa va dau un raspuns la aceasta intrebare. De ce ma abtin? Pai, sunteti prezent la marea majoritate a sedintelor de consiliul local si cred ca ati observat cum unii consilieri locali prefera sa voteze proiectele de hotarari prin a se abtine. Nu sunt nici pentru, nici impotriva. Ei se abtin de la inceputul si pana la finele ordinii de zi. Stiti de ce o fac? Pentru ca sunt niste parasutati in aceasta localitate si nu au nimic de-a face cu viata florestenilor. Nu-i intereseaza nimic care sa duca la dezvoltarea comunei, doar sa bage bete-n roate pentru ca asa au primit ordine de la partidele din care fac parte. Norocul meu este ca am reusit sa realize o majoritate cat de cat stabila in consiliul local gratie colegilor de la PNL impreuna cu cei patru consilieri de la UDMR”, a conchis edilul Florestiului.

P.S.: Etapa consultării publice are loc în perioada 18 ianuarie – 02 februarie 2018, ora 14.00. Persoanele interesate pot trimite sesizările, observaţiile, punctele de vedere la adresa de
email: raluca.doja@floresticluj.ro sau pot înregistra adrese scrise la Primăria Comunei Floreşti, str. Avram Iancu nr.170, în atenţia Direcţiei Economice.

Proiectul Bugetului Local Floresti 2018 poate fi consultat accesand:

http://floresticluj.ro/fisiere/stiri/proiect_buget_2018.pdf