September 6, 2024

Gunoaiele Clujului, subiect de ceartă politică între ministrul Mediului şi şeful judeţului. Să ne pregătim pentru o nouă criză a gunoaielor?

Ministrul Mediului a vizitat luni dimineaţa cele două obiective, iar în finalul vizitei a criticat ritmul lent în care se desfăşoară lucrările atât la închidera gropii de la Pata Rât, cât şi la construirea noului depozit ecologic, cunoscut sub denumirea de Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID).

Potrivit ziuadecj.realitatea.net, Gratiela Gavrilescu a spus că Pata Rât este un depozit care şi-a sistat activitatea în 2010, ce trebuia de foarte mult timp să fie închis.

Ministrul Mediului: “Aveţi şase depozite neconforme care trebuie închise”

“Ne aflăm într-un judeţ care a întrecut Braşovul şi este cu cele mai multe probleme. Aveţi la Cluj şase depozite neconforme, şase depozite care trebuiesc să fie închise şi la două dintre ele nici măcar nu au început lucrările. La Pata Rât nici nu mai stăm de vorbă, ştiţi foarte bine care este realitatea. Este inadmisibil ca la şapte ani de când am dat sistarea pentru acest depozit, să nu se fi făcut nimic. Dimpotrivă.

Dacă vor fi o ploaie mai mică sau mai mare, tot levigatul va ajunge undeva, cândva, anul viitor, chiar în stradă. Autorităţile locale, vorbesc aici de CJ, nu au niciun pic de responsabilitate. Măsurile pe care trebuiau să le întreprindă demult. Dacă nici acum în al 12-lea ceas nu se vor trezi, atunci  problemele vor fi de altă natură.

Astăzi, în urma discuţiilor pe care le-am avut, vis-a-vis de depozitul de la Pata Rât – pentru că în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-au stabilit măsuri şi termene – până la 12 octombrie vreau să văd că staţia de osmoză pe care şi-a asumat-o CJ Cluj o va aduce, o va monta şi va şi funcţiona. Le-am cerut autorităţilor de la nivelul judeţului şi alte măsuri complementare pentru ca acest levigat să nu mai alunece”, a spus Gavrilescu.

“Clujul se plimbă cu gunoaiele prin alte judeţe”

Ministrul a afirmat că nu este normal ca judeţul să nu aibă un depozit definitiv autorizat şi să fie nevoit să ducă gunoaiele altundeva. „Municipiul Cluj-Napoca şi judeţul Cluj se plimbă cu deşeurile produse la Bihor, la Harghita, la Alba. Nu e normal ca alte judeţe – care şi-au respectat inclusiv normele de mediu, programul de finanţare prin fonduri europene şi au reuşit să construiască astfel de depozite – să depoziteze deşeuri produse în judeţul Cluj”.

Gavrilescu a cerut autorităţilor judeţene să urgenteze construcţia CMID şi a arătat că pe şantierul centrului erau puţine utilaje la lucru. „Am cerut CJ Cluj – şi nu înţeleg de ce preşedintele CJ Cluj nu a fost astăzi prezent aici – să urgenteze construirea depozitului din SMID, pentru că aţi văzut cu ochiul liber care este starea. Erau două excavatoare şi un buldozer..

Ei trebuiau să termine construcţia acestui depozit demult şi trebuie ca acest depozit să înceapă să funcţioneze în cel mai scurt timp. Un an este foarte mult. Dacă în şase luni acest depozit nu începe să funcţioneze, tot ce înseamnă deşeuri în judeţul Cluj va fi problema nu pe care o ştiţi acum, va fi problema de 1.000 de ori mai mare.

Inclusiv depozitele temporare care le-au fost aprobate în apropierea amplasamentului vor avea o problemă, se va depăşi procentul de depozitare, asta înseamnă că acele depozite vor trebui să fie şi ele sistate ca activitate. Şi ce facem? Este normal să ne plimbăm cu deşeurile prin toată ţara? Nu!

Voi fi extrem de vigilentă şi extrem de atentă la modul în care firma care are în atribuire închiderea depozitului de la Pata Rât să lucreze accelerat şi să nu treneze lucrurile. În acelaşi timp voi fi cu ochii pe modul cum se construieşte depozitul din SMID; nu putem ca banii noştri ai tuturor să fie aruncaţi pe apa sâmbetei. Deja CJ Cluj a returnat 20 de milioane de euro pentru incompetenţa cu care au gestionat banii publici, banii europeni, în perioada 2007-2013 şi pentru nefinalizarea proiectului SMID”, a mai spus Gavrilescu.

Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, că nu a fost prezent la întâlnirea cu ministrul Mediului din cauza unor probleme de sănătate, dar a respins vehement acuzaţiile lansate de Gavrilescu la adresa instituţiei.

Preşedintele CJ: “Doamna ministru este pe lângă subiect”

„Pot să constat că doamna ministru este pe lângă subiect, nu a înţeles nimic din acest proiect şi a venit însoţită de un alai de girofar şi de maşini ca să facă o demonstraţie de isterie ieftină. În primul rând, întârzierea construirii CMID la Cluj se datorează faptului că acel constructor a intrat în faliment – constructor stabilit în urma unui proces în instanţă, nu de către CJ Cluj.

Urmare a intrării în faliment, contractul a fost transferat către altă firmă care la rândul ei a intrat în faliment. Într-un final lucrările de acolo au ajuns într-un dosar penal pentru furtul de deal şi alte aspecte care ţin de alte instituţii ale statului. Anul trecut, când am revenit la CJ, am fost obligat să o iau de la capăt şi să relicitez continuarea lucrărilor. Din cauza furtului de pământ au intervenit şi alunecările de teren şi suntem obligaţi să cheltuim bani pentru a stabiliza versantul.

CJ Cluj a făcut plângeri penale, aşteptăm să se stabilească vinovaţii atât pentru furtul de pământ, cât şi pentru alunecările de teren. Din aceste motive CMID este în întârziere. Anul acesta am recuperat patru luni de întârziere, după ce am stabilit noul câştigător al licitaţiei, firma Krantz, şi îi asigur pe clujeni că anul viitor încercăm să finalizăm CMID”, a afirmat Tişe.

Legat de poluarea de la Pata Rât, Tişe a susţinut că lucrările de intervenţie sunt în graficul indicat de Garda de Mediu şi de CJSU, adică s-au luat măsurile pentru pârâul Zăpodie şi s-au făcut demersurile pe procedura de achiziţie pentru închirierea unei staţii de epurare care până în 18 octombrie va fi montată.

Alin Tişe: “Nu înţeleg demonstraţia de isterie”

Şeful CJ a cerut premierului să o demită din funcţie pe Gavrilescu. „Nu înţeleg atitudinea şi demonstraţia de isterie pe care ministrul o face. deşi ştie că suntem cu toate termenele stabilite de autorităţile statului în grafic. Toată lumea vrea să terminăm acest CMID cât mai repede, dar nu putem să trecem peste proceduri de achiziţie, nici la staţia de epurare, nici la alte lucrări, pentru că pe urmă avem probleme penale. Pata Rât este 90% închisă.

Ar fi bine ca primul ministru să o demită pe ministra asta incompetenţă pentru că face deservicii Guvernului. Ar trebui să vedem dacă a folosit legal girofarul, să vedem dacă a mers în misiune în vizită la Pata Rât, nu cred că avea dreptul să folosească nici coloană oficială, nici girofar. Cât de penibil poate fi să meargă cu coloană oficială şi cu girofar la o groapă de gunoi

Faptul că a cerut demiterea comisarului şef de la Garda de Mediu pentru că nu ne-ar fi dat suficiente amenzi demonstrează încă o dată că doamna ministru a venit aici ca să se răfuiască în sistem, să schimbe oameni şi că de fapt vizita a fost una politică. Regret că nu înţelege nimic din administraţia publică locală şi îmi pare rău că nu am putut fi prezent, că i-aş fi explicat eu. N-are nicio vină domnul de la Garda de Mediu pentru că gunoaiele sunt acolo de 70 de ani, nu de ieri”.

Mircea TATAR – ziuadecj.realitatea.net – http://ziuadecj.realitatea.net/administratie/gunoaiele-clujului-subiect-de-cearta-politica-intre-ministrul-mediului-si-seful-judetului–164296.html