December 4, 2023

Floresti/ Primarul spune ca in mandatul sau se FRAUDEAZA. In primul rand voturi!

Proiectul “Bugetare Participativa” in valoare de 1 milion de lei, anuntat cu “surle si trambite” de catre primarul Florestiului, a ESUAT! Primarul sustine ca de vina ar fi niste “floresteni din… Muntenegru”, dornici sa se infrupte din banul public. Acestora le place, se pare, mai mult datul pe role, skateboard-ul si curatenia. Nu si cainii sau  ceaiul, spre exemplu!

Pe data de 5 Mai (n.red. a trecut ceva timp de atunci!), atrageam atentia ca votul pentru stabilierea celor doua proiecte castigatoare dintre cele 7 inscrise s-a incheiat pe 30 aprilie, dar Primaria refuza sa publice rezultatul final, respectiv cate “aprecieri/voturi” a primit fiecare proiect in parte. Intrebam si “DE CE?”

Nu am primit raspuns. Nici nu ne asteptam!

Joi, la finalul ultimei sedinte de Consiliu Local, consilierul local Contras (USRPLUS) si-a adus aminte de Proiectul “Bugetare Participativa” si l-a intrebat pe primar “care este situatia?”. El a primit raspuns.

Primarul Florestiului: “Din pacate, proiectele de bugetare participativa nu au intrunit numarul valid de voturi ca fiind minime pentru proiecte. O sa prezentam public raportul celor care au implementat, derulat si verificat votul. Asta nu inseamna ca nu o sa tinem cont de voturile facute (N.red. cum???// exprimare aleasa: “voturile facute”!!!). Au fost probleme, cu domenii care erau prin Muntenegru. Vreo 200 de voturi au venit de acolo. Pana la urma discutam despre cetateni care s-au implicat, despre bugetul pe care ei l-au pus la dispozitie, pentru a putea fi cheltuit conform dorintei lor. Am facut toate diligentele necesare pentru a ne asigura ca este vointa lor (n.red Cum le-ai facut daca spui ca s-a votat de pe domenii inregistrate in Muntenegru???), si nu a unora care incearca sa eludeze un vot.”

Va prezentam cateva pasaje din Regulamentul Bugetare Participativa, regulament intocmit de catre echipa primarului si prezentat consilierilor locali spre dezbatere si vot.

Prin lecturarea acestora veti ajunge la concluzia ca edilul isi da cu “stangul in dreptul”, deocamdata doar la figurat.

CAPITOLUL 8
VOTUL

Votul asupra proiectelor are loc online, pe platforma bugetării participative www.floresti.decid.ro.

Votul este restrictionat la teritoriul Comunei Florești.

// N.RED. Deci, de la VIVO spre Cluj-Napoca… “CANCI” si tot asa de la Podul Lonii spre Gilau. Perfect! //

Pentru a putea vota este necesar ca în momentul votului să vă aflați pe raza Comunei Florești și să permiteți accesul la locația dumneavoastră.

Platforma floresti.decid.ro colecteaza date despre locația dumneavoastră doar în momentul votului pentru a asigura respectarea procedurii de votare.

Votul are loc într-o singura etapa.

CAPITOLUL 9
PROIECTE CARE VOR FI IMPLEMENTATE

Vor fi implementate proiectele cu cel mai mare număr de voturi (cu respectarea prevederilor prezentului regulament şi a reglementărilor legale în vigoare).

Aceste proiecte urmează să fie implementate începând cu anul următor ( excepție făcând anul 2021, proiectele fiind implementate în anul 2021).

Lista proiectelor care vor fi implementate se va stabili în funcție de numărul de voturi.

Vor fi implementate primele 2 proiecte cu cel mai mare numar de voturi, numai în condițiile în care proiectele întrunesc numărul minim de 100 de voturi/proiect.

// N.RED. Toate proiectele trebuie sa intruneasca peste 100 de voturi sau doar cele castigatoare? Nu credeti ca formularea lasa loc de interpretari sau asa ati si dorit sa se intample?  Revedeti prima propozitie din declaratia edilului!//

În caz de egalitate de voturi se va trece la un sistem de balotaj pentru a departaja câștigătorii.

PRECIZĂRI JURIDICE

Orice informație pusă la dispoziție de către persoanele care se înregistrează pe platforma floresti.decid.ro sau colectată de către Primăria Comunei Florești atunci când se utilizează platforma floresti.decid.ro este supusă Politicii de Confidențialitate ai cărei termeni sunt incluși în Termenii și condițiile de funcționare a platformei www.floresti.decid.ro. Platforma floresti.decid.ro stochează informații cu caracter personal (provenite din conturile prin care persoanele se autentifică pentru a avea acces la platformă).

Prin înregistrarea în vederea utilizării platformei și furnizarea datelor cu caracter personal, persoanele care se autentifică pe platformă și-au exprimat acordul în mod explicit și fără echivoc ca platforma floresti.decid.ro să folosească datele dumneavoastră cu caracter personal.

Platforma floresti.decid.ro asigură păstrarea confidențialității datelor cu caracter personal furnizate pentru accesul la platformă și/sau pentru utilizarea acesteia. Această obligație nu se aplică în cazul oricărei informații dezvăluite de utilizatori către terți.

Platforma floresti.decid.ro prelucrează datele cu caracter personal și informațiile deținute/transmise de către persoanele care se autentifică cu bună credință, asigurând respectarea dreptului la viața privată și a legislației în vigoare.

Platforma floresti.decid.ro nu își asumă răspunderea pentru exactitatea și corectitudinea datelor furnizate de către utilizatorii platformei.

// N.RED. Daca nu va asumati responsabilitatea, ce rost mai are RAPORTUL??? //

Orice încercare de a utiliza datele personale ale altui Utilizator este strict interzisă, fiind considerată o tentativă de fraudă și va fi sancționată prin lege contravențional sau penal, după caz.

// N.RED. Ati sesizat DIICOT-ul??? //

Prin intermediul acestui proces, nevoile şi deciziile cetăţenilor vor fi reflectate în mod direct în obiectivele de investiţii şi reparaţii propuse spre deliberare autorităţilor publice. Conform legii, decizia legată de obiectivele din bugetul Comunei revine Consiliului Local.”

 

CAPTURI FOTO cu numarul de voturi exprimate, nu facute (!), pentru cele 7 proiecte. Ne cerem scuze pentru caitatea imaginii!

Cum credem ca va proceda primarul?

Mai intai, trebuie sa-si tina promisiunea facuta si sa le prezinte consilierilor locali si florestenilor raportul de specialitate in “asa zisa frauda muntenegreana”. Il asteptam. Apoi, tot consilierilor ar trebui sa le spuna de ce s-a ajuns in aceasta situatie, care sunt costurile procesului de vot si daca mai continua cu aceeasi echipa de  specialisti in IT.

Primarul le va propune consilierilor locali un nou regulament, putem spune ca va incerca sa schimbe regulile in timpul jocului, si un nou calendar pentru exprimarea voturilor. Din punct de vedere mediatic, edilul va avea comportamentul individului de tip cuadoprunist (n.red. cel care pune coada la pruna). Va anunta prin obisnuitele vuvuzele reluarea votului si importanta acestuia pentru “dezvoltarea comunei si un trai mai bun pentru locuitori”.

Cele 7 proiecte au adunat putine voturi de la populatie. Stam si ne intrebam spre ce proiect s-au dus cele “vreo 200 din Muntenegru” sau daca acestea au fost imprastiate in mod apropae egal pentru ca niciunul dintre “parintii” proiectelor sa nu fie suparat. Nu aveti impresia ca ni se jigneste inteligenta?

O ultima apreciere. Exista si posibilitatea ca primarului sa nu-i convina rezultatul final. Nu bagam mana in foc ca ar fi asa, dar cum altfel ar putea fi hranita “maidaneza”?