December 2, 2023

Floresti/ Ce mai declara primarul despre strada Eroilor

Primarul Floreștiului a anunțat că a fost finalizată Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție, etapa de bază pentru modernizarea străzii Eroilor.

Acesta a mai ținut să le reamintească floreștenilor care au fost problemele pe care le-a întampinat vis-a-vis de acest proiect, dar a uitat sa menționeze că Primăria s-a “întalnit” la Tribunal cu SC NAPOCA SA, iar aceasta nu a fost tocmai plăcută pentru administrație.

Importanța lucrărilor de modernizare a acestei artere este majoră pentru viața întregii comunități și soluționarea stării de disconfort creată tuturor locuitorilor care tranzitează sau locuiesc în această. zonă. Tocmai din acest motiv și pentru corecta informare a dumneavoastră aș vrea să fac o recapitulare a etapelor parcurse de la preluarea mandatului de primar și până azi în ceea ce privește această lucrare.

Contractul inițial pentru realizarea străzii Eroilor a fost semnat de vechea administrație la data de 23.04.2019 și avea ca termen de execuție 6 luni. La data la care am preluat mandatul, 18 luni mai târziu, și anume 23 octombrie 2020 lucrările nu erau încă terminate.

În primele 3 luni de la preluarea mandatului am urmărit îndeaproape derularea acestor lucrări prin controale în șantier și repetate întâlniri cu executantul. Deoarece lucrările nu înaintau, am fost nevoiți să emitem facturi de penalități în cuantum de 1,2 milioane lei pentru zilele de întârziere a contractului.

În ianuarie 2021 s-a semnat rezilierea contractului cu executantul. A urmat preluarea gestiunii șantierului de către primărie. Au fost montate panouri sudate pe malurile văii pentru a asigura securitatea șantierului, au fost refăcute trotuarele care erau impracticabile, au fost refăcute accesele către imobilele învecinate, au fost montate semne de circulație și refăcute marcajele de trafic.

12.04.2021 am demarat o Expertiză Tehnică pentru stabilirea procentului realizat din lucrare și implicit a celui rămas de realizat

14.06.2021 recepția Expertizei Tehnice;

08.07.2021 am cerut oficial Ministerului Dezvoltării modificarea proiectului inițial. Sunt conștient că soluția cu o bandă pe sens propusă inițial nu era suficientă.

15.07.2021 primirea aprobării din partea Ministerului Dezvoltării pentru suplimentarea cu o bandă a proiectului străzii

20.07.2021 demararea procedurilor de achiziție publică pentru serviciile de realizare a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție

11.08.2021 semnarea contractului pentru realizarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI)

15.10.2021 Finalizarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI)

Toate aceste etape sunt etape care implică, din păcate, termene prelungite și care sunt independente de administrația din Florești.

Azi atingem totuși o etapă foarte importantă odată cu convocarea de luni, 25 octombrie, a ședinței extraordinare a Consiliul Local Florești. În această sedință voi supune la vot însușirea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) și aprobarea Indicatorilor Tehnico Economici pentru noul proiect al străzii Eroilor.

Odată cu votul Consiliului Local vom intra în etapa procedurilor de achiziție publică pentru lucrările de proiectare și execuție a străzii Eroilor. Acest proces a fost unul care a durat mai mult decât iși permitea Floreștiul să aștepte, dar într-un final vom reuși să avem o arteră care să deservească nevoia reală a traficului din Florești.

Îmi pare rău pentru tot disconfortul cauzat până acum cu nefinalizarea acestei artere, dar vă asigur că am fost cât de operativi s-a putut pe toată această perioadă”, a transmis primarul.

Strada Eroilor va trece de la două la trei benzi de circulație, va avea piste de biciclete, trotuar, alevolă, zonă verde.