May 22, 2024

Ferma de pui din Floresti e pe cale sa se redeschida

“Consiliul Județean Cluj constată cu surprindere că Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Cluj dorește să avizeze funcționarea fermei de pui din mijlocul cartierului de locuințe din Florești conform ZiuadeCJ.

Facem mențiunea că cetățenii comunei Florești au fost împotriva acestui demers și că APM Cluj, ignorând toate demersurile procedurale deja îndeplinite, nu ține cont de dezbaterea care a avut loc, organizând-o, de fapt, de fațadă, doar ca să bifeze procedural operațiunea”, susţine Consiliul Judeţean Cluj printr-un comunicat de presă

“Din păcate, APM Cluj va condamna floreștenii să trăiască într-un mediu poluat, toxic, care afectează sănătatea publică. APM Cluj trebuie să își asume răspunderea în fața celor aproximativ 38.000 de locuitori ai comunei Florești. Menționăm în acest context faptul că am solicitat deja APM Cluj să reanalizeze dosarul – acele ferme se autorizează de fapt ulterior existenței locuințelor, să analizeze temeinic plângerile oamenilor și contestațiile cetățenilor. Mai mult, am solicitat atât APM Cluj cât și Instituției Prefectului Județului Cluj să se opună unui demers nejustificat de avizare a fermelor de pui între locuințe și să țină cont de interesele și solicitările cetățenilor,” se mai arată în acelaşi comunicat al forului judeţean clujean.

“A fost astăzi (n.red-marţi) o şedinţă a Colectivului de Avizare Tehnică (CAT), în cadrul căreia s-a discutat despre autorizaţia de mediu pentru firma Brav Invest, şi deocamdată nu s-a luat nici o decizie pentru că se mai aşteaptă observaţii de la membrii Colectivului de Avizare Tehnică”, a declarat pentru ZIUA de CLUJ Adina Maier, purtător de cuvânt al Agenţiei de Protecţie a Mediului Cluj.

Din CAT fac parte mai multe instituţii publice deconcentrate şi nu numai, inclusiv Consiliul Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Silvică, Garda de Mediu.

APM Cluj nu a putut estima când se va lua o decizie privind autorizaţia de mediu în cazul acestei ferme de pui din Floreşti.

Directorul instituţiei, Grigore Crăciun, a precizat pentru ZIUA de CLUJ că în acest caz se vor respecta în totalitate prevederile legale în vigoare.

Şi primarul comunei Floreşti, liberalul Horia Şulea, a luat atitudine în acest caz.

“Cu maximă stupoare am aflat că Agenţia pentru Protecţia Mediului ia în calcul serios acordarea Avizului de Mediu pentru Ferma de pui din Floreşti. Un aspect deosebit de îngrijorător.

În prezent, după nenumărate demersuri ale Primăriei Floreşti şi nu numai, funcţionarea Fermei este sistată, aceasta nefiind avizată. În şedinţa interinstituţională de azi (n.red.- marţi) a Comisiei de Analiză Tehnică din cadrul APM s-a cochetat cu ideea emiterii avizului. Chiar dacă nu s-a luat nici o decizie în acest sens avizul de mediu este posibil. Solicit ferm reprezentanţilor APM Cluj să cântărească cu celeritate şi maximă obiectivitate această problemă.
(…)
Susţin în acest sens totalitate demersul preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, care cere APM Cluj să reanalizeze dosarul de avizare şi Instituţiei Prefectului Judeţului Cluj să se opună unui demers nejustificat.

Opinez, fără putinţă de tăgadă, că dreptul constituţional la un mediu sănătos a zeci de mii de floreşteni, nu poate fi călcat în picioare de nici o instituţie a statului românesc. Legislaţia în vigoare trebuie să vină ca un suport al acestui principiu şi nu ca o scuză în faţa neputinţei şi a lipsei de asumare a răspunderii.

APM Cluj nu poate trece peste voinţa a mii de floreşteni exprimată public cu ocazia consultării publice. Am încrederea că aceasta a fost nu o etapă procedurală ci efectiv o consultare şi o ascultare a voinţei floreştenilor.

Deosebit de important în această discuţie e aspectul raportat la momentul acordării noului aviz. Vorbim de un nou aviz, care trebuie să ia în considerare situaţia din acest moment.

Jongleriile patetice cu cine a fost prima, ferma sau blocurile şi perspectiva legală a acestei probleme este apanajul altor instituţii ale statului şi nicidecum a APM Cluj. În acest moment se discută despre avizarea unei ferme in mijlocul unei comunităţi de peste 40.000 de oameni care şi-au exprimat, pe bună dreptate, dezacordul legat de acest aviz.

Ţin să îi anunţ pe floreşteni că voi face în acest sens toate demersurile legale pentru a reprezenta şi apăra dorinţa floreştenilor”, a declarat primarul comunei Floreşti, Horia Şulea.

Sursa: ZiuadeCJ